in

Drömmen om egen lägenhet – så ska partierna lösa bostadskrisen

Fler bostader till unga

Bostadsbristen i Sverige är ett faktum – och en het potatis bland unga väljare som längtar efter sitt första, egna hem. Så här menar riksdagens åtta partier att de ska lösa bostadsbristen. Mer

 

V

Vänsterpartiet (V)

Vill införa ett statligt topplån för att finansiera fler hyresrätter som ska byggas av ett statligt byggbolag. Målet är att skapa fler, bra bostäder till “rimliga kostnader” som alla har råd att bo i.

S

Socialdemokraterna (S)

Vill prioritera att få in fler unga på bostadsmarknaden. Som en del i det vill de bygga 250 000 nya bostäder mellan åren 2015–2020. De säger även nej till marknadshyror, alltså att hyran bestäms fritt mellan hyresgäst och hyresvärd.

Mp

Miljöpartiet (MP)

Vill göra det billigare att bo i nyproduktioner genom att ge ett investeringsstöt till byggbolagen, i utbyte mot att de sänker hyrorna. De vill även att minst varannat flerbostadshus byggs i trä och att fler bostäder riktar sig till studenter.

M

Moderaterna (M)

Vill sänka skatten på bostadsmarknaden, så det blir mer gynnsamt att sälja en bostad och lättare att köpa en. De vill även göra det lättare att hyra en bostad i andrahand – och att man tar fram nya bullerregler för att kunna bygga bostäder på fler ytor.

C

Centerpartiet (C)

Vill öka rörligheten på bostadsmarknaden genom att sälja skatten vid försäljning av en bostad. De vill även göra det lättare att hyra i andrahand och avskaffa det generella strandskyddet för att utveckla landsbygden.

L

Liberalerna (L)

Vill göra det lättare att bygga nya bostäder och sänka skatten på pengar som unga sparar undan till sin första bostad. De vill även införa marknadshyror, med ett starkt skydd mot oförutsägbara höjningar.

Kd 5b866862ea9f7

Kristdemokraterna (KD)

Vill göra det lättare att köpa och sälja bostäder genom att sänka skatten. De vill även minska amorteringskravet vid ett lån kraftigt och införa fler bygglovsbefriade åtgärder så att man kan känna sig friare att bygga ut sin bostad.

Sd 5b86686f241e4

Sverigedemokraterna (SD)

Vill sänka skatten på pengar som unga sparar undan till sin första bostad. De vill även ge ökade bidrag för fler bostäder till studenter och äldre och stödja kulturell planering av bostadsområden så att det blir hemtrevligt och tryggt.