in

Det här händer om du röstar blankt i valet

Rosta i protest

Har du tröttnat på politikers snack och funderar på att blankrösta? Vi har pratat med statsvetaren Andrea Spehar om hur just ett enkelt val som en blankröst kan slå hårt tillbaka – både mot dig och demokratin. Mer

Du sitter med dina kompisar och pratar om valet och det känns som en enda röra. Du vet vilka du INTE vill rösta på men tycker att alla andra politiker säger ungefär samma sak. Du funderar på att rösta blankt, i protest. Men fram till valdagen den 9 september bör du tänka om både en och två gånger: en blank röst kan indirekt bli en röst på exakt det parti du ogillar. 

Rosta blankt

Vad betyder det att rösta blankt?

Och visst… En blankröst är en protest. Det ett starkt, demokratiskt sätt att visa ditt missnöje på. Och om antalet blanka röster ökar i ett val så bör ett samhälle som vill blomstra dra öronen åt sig, menar statsvetaren Andrea Spehar. 

– Det pekar på att folket har tappat sitt förtroende för politikerna och röstar i protest. Det är verkligen inte något positivt för en demokrati, säger Spehar.

Blankröst = ingen röst!

Samtidigt är en blankröst lika med ingen röst. En tom valsedel räknas nämligen som ogiltig, enligt Valmyndigheten. Och som bekant finns det grader även i helvetet, så kanske är det bättre att rösta på något halvdant än ingenting alls?

Det är hur som helst värt en extra tanke.

Vad kan en blankröst leda till?

– En blankröst är en förlorad röst. Och om det skulle visa sig vara många som röstar blankt, och man inte gör något åt det, så kan det skapas en ond cirkel av missnöje som på sikt kan skada en demokrati, säger Andrea Spehar.

Britney rosta blankt

Kan försvaga en demokrati

En demokrati vilar på att dess befolkning – alltså du och dina medmänniskor – är med och fattar beslut. Antingen direkt eller indirekt, som i Sverige där folket röstar fram ett antal partier som ska föra deras talan under en mandatperiod.

Så ju fler som röstar blankt, desto färre av besluten som fattas grundar sig i folkets vilja. Vilket är synonymt med en svag demokrati, förklarar Andrea Spehar. Och då kan din tänkta protest falla till fördel för de partier du verkligen inte vill stödja – så läs på och gör din röst hörd!

Vet du inte vilka du vill rösta på, men vilka du vill rösta emot? Här är två tips.