in

10 rasistiska SD-utspel – sedan Tidöavtalet slöts

nyny
Bildkälla: Pressbilder från Sverigedemokraterna och Riksdagen. Rubriker från: Aftonbladet, Expressen och Expo.

Var går regeringens gräns? Vi listar 10 rasistiska och antidemokratiska utspel signerade Sverigedemokratiska riksdagsledamöter sedan regeringssamarbetet inleddes. Mer

Artikel av Irena Pozar och Frida Olheden.

När Tidöavtalet sluts den 14 oktober 2022 börjar en ny politisk era i Sverige. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna ingår ett samarbete som ger SD stor makt, men ingen plats i regeringen. I det 63 sidor långa avtalet går partierna i detalj igenom vad som ska göras de kommande åren, och hur. Man fäster stor vikt vid den del i Tidöavtalet som slår fast att det ska ske ett paradigmskifte i svensk migrationspolitik. En annan sak som sticker ut är en tydlig, men ovanlig, formulering om hur de fyra partierna ska behandla varandras företrädare. Det står bland annat att man ska “tala respektfullt om varandras centrala företrädare”. 

Kort och gott: höga trösklar för att kritisera varandras uttalanden offentligt. 

Är det därför som Ulf Kristersson, Johan Pehrson och Ebba Busch verkar ha haft svårt att markera mot SD-politikers uttalanden, som av många andra ses som rasistiska och antidemokratiska? Eller är det något annat som gör att skon klämmer? 

En sak är i alla fall säker: Sverigedemokratiska riksdagsledamöter har flera gånger uttryckt sig minst sagt problematiskt sedan samarbetet inleddes mellan de fyra partierna. VeckoRevyn listar 10 exempel. 

26 februari 2024: Vänsterpartisten Daniel Riazat ska “flytta från” Sverige och är en skam för den iranska diasporan. Det menar SD-politikern och ordförande i justitieutskottet, Richard Jomshof, i en tweet på plattformen X. När Aftonbladet ställer frågor om uttalandet till Jomshof svarar han “Jag uppskattar inte skjutjärnsjournalistik, det är ett oseriöst sätt att jobba”. 

16 februari 2024: Partikollegorna Jimmie Åkesson och Richard Jomshof skriver i ett gemensamt debattinlägg i Expressen att man i kampen mot gängen ska kunna låsa in personer utan brottsmisstanke under en kortare tid.

22 januari 2024: I en intervju med Aftonbladet säger Richard Jomshof att han vill förbjuda muslimska symboler, så som halvmånar och minareter i det offentliga rummet – eftersom det symboliserar något “väldigt farligt och dåligt”. 

1 december 2023: Jimmie Åkesson vill kartlägga muslimer i Sverige, något han skriver om i ett debattinlägg i DN. Han menar att liknande kartläggningar gjorts i andra europeiska länder och visar på en “djupt oroväckande utbredning av problematiska värderingar och strömningar inom den muslimska minoriteten”. Hur kartläggningen ska gå till och vad den ska leda till framkommer inte. 

25 november 2023: Två månader innan Richard Jomshofs utspel om muslimska symboler, säger även Jimmie Åkesson att minareter, kupoler, halvmånar eller andra symboler för Islam bör tas bort helt. Nya moskéer ska inte få byggas och de som redan finns ska Säpo få tillåtelse att avlyssna. Han säger även att vi “på sikt behöver börja konfiskera och riva moskébyggnader”.

15 november 2023: Judar och samer är inte svenskar, skriver riksdagsledamoten Josef Fransson i ett inlägg på plattformen X. Ett slags förtydligande till vad SD-toppen Björn Söder (även känd för att ha påstått att Pride legitimerar pedofili) påstått ett par år tidigare. Josef Fransson menar att påståendet försvarar judar och samers särställning som nationella minoriteter i Sverige, att detta är något som hela SD står bakom och som är helt okontroversiellt bland dem det berör. Men när Expo pratar med Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet, menar han att riksdagsledamotens uttalande är “väldigt problematiskt”. 

2 november 2023: Jimmie Åkesson håller ett AI-genererat tal på arabiska. Budskapet är tydligt: de som inte anpassar sig till Sverige har inget här att göra. “Jag tycker inte du ska vara här. Jag tycker att du allvarligt ska fundera på att flytta någon annanstans. För mig är du inte välkommen i Sverige”, säger han i talet som sänds på partiets Youtubekanal.

17 oktober 2023: I samband med en fotbollsmatch i Bryssel dödas två svenska supportrar i ett terrorattentat. På plats är den tidigare statsministern och numera svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt. Det hela får SD-toppen och den tidigare europaparlamentarikern Jessica Stegrud att skriva en tweet om att Fredrik Reinfeldt bör få sitt kvar på arenan utan polisskydd. I inlägget, som nu är raderat, gör hon en koppling mellan terrordådet och den politik som den tidigare statsministern genomförde.

jessica

12 oktober 2023: Polisen ska kunna hålla gängkriminella inlåsta på obestämd tid, utan att det finns en konkret brottsmisstanke. Det säger Jimmie Åkesson i SVT:s 30 minuter. På frågan om det på något sätt riskerar att strida mot rättsstatens princip svarar Åkesson att reglerna kring när man får frihetsberöva eller inte är alldeles för snäva idag. 

27 juli 2023: Richard Jomsof beskriver profeten Mohammed som en “krigsherre, massmördare, slavhandlare och rövare” i en tweet på X. Vidare skriver han att islam är en antidemokratisk, kvinnofientlig och våldsförespråkande religion/ideologi. 

Har vi missat något? Tipsa oss genom att mejla [email protected] eller [email protected] 

Hur har regeringen och oppositionen reagerat? 

I slutet av sommaren 2023 krävde oppositionspartierna (V, S, MP, C) att Richard Jomshof skulle avgå från sin post som ordförande för justitieutskottet, efter uttalandet om profeten Mohammed. Men Jomshof backades upp av tidöpartierna och fick därmed behålla sin plats i ett av Sveriges tyngsta utskott. Louise Meijer (M) kallade oppositionens agerande för “inrikespolitiskt tjafs”. När Ulf Kristersson kommenterade tweeten i Agenda sa han att han inte ”tar ansvar för vad andra säger. Det finns många människor som säger dumheter just nu och det kan skapa ren fara”. Med fara syftade han på det säkerhetspolitiska läget. Mindre fokus låt på rasismen i SD-politikerns kommentar.

Liknande tongångar finns hos oppositionen. Man har flera gånger tagit avstånd från och kritiserat några av de uttalanden vi listar. Men det har inte alltid varit rasismen man ifrågasatt. Istället har fokus ofta legat på Sveriges säkerhet och vårt rykte i den muslimska världen.