in

Kan man dejta någon med en annan politisk åsikt?

Rosta i valet partner

Politik kan vara ett känsligt ämne – speciellt i relationer man bryr sig om. Men frågan är hur stor vikt man ska lägga vid skilda åsikter? Såhär säger psykologen! Mer

När du precis börjat träffa någon, och inser att hen är ett kap, så känns livet som en dans. Vi snackar lätta steg och 10 000 fjärilar som lever rövare i magen – och det är en fantastisk känsla.

Men det dröjer inte länge innan verkligheten kommer ikapp dig, precis som CSN med sina giriga fakturor. Sakta men säkert växer friktionen – och vips så finner ni er själva i en hetlevrad diskussion om politik.

Och det måste väl ändå ses som slutdestinationen för linjen mot dålig stämning?

Välj dina strider med omsorg

Inte nödvändigtvis.

Den avgörande frågan är hur viktigt det är för dig att du och din partner tycker lika om saker och ting. Dagens Nyheter har pratat med psykologen Liria Ortiz som menar att du först och främst bör ställa dig frågan: hur viktig är den här frågan för mig?

Känner du att frågan är en deal breaker ska du ta striden, annars inte. Vissa saker, som allas lika värde, kan man aldrig tumma på. Men hur man på bästa sätt skapar fler jobb kanske är småpotatis? För du kommer nog aldrig att hitta någon som tycker likadant i alla frågor som du själv. Vi är helt enkelt olika.

LÄS MER: Joel Kinnamans starka uppmaning inför valet

Normalt att bråka i en relation

Viktigast är att ni hittar ett sätt att diskutera på som inte alltid leder till bråk. För i grund och botten är inte konflikter något dåligt. Snarare tvärtom. Det blir till något dåligt först när man inte har något syfte med konflikten, förklarar terapeuten Dana Ward för tidningen Elite Daily.

– Att bråka är normalt. Många par tror att gräl är ett tecken på ett dåligt förhållande, men det är faktiskt en väldigt viktig del. Nyckeln är att man bråkar med ett syfte, säger Ward.

LÄS MER: Årets vallåtar (OBS! Var redo med skämskudden)

Visa respekt och försök förstå

Utöver att ha ett syfte med era bråk, kom ihåg att visa respekt och försök att förstå hur din partner tänker. Då kanske du lär dig något på kuppen. Samtidigt ska du inte blunda för ett faktiskt problem.

Om det uppstår bråk vid varje, enstaka diskussion så sjunger förmodligen er tvåsamhet på sista versen – och då är det kanske förhållandet i sig ni bör diskutera.