in

Valröster säljs på Facebook – kan ge fängelse

Salja sin rost i valet 5b7d3a9425525

Valet närmar sig och din röst är hårdvaluta – som säljs på Facebook. Men följ inte dessa omoraliska exempel. Det kan sluta med att du får inleda nästa mandatperiod bakom galler. Mer

Om bara ett par veckor är det val i Sverige och för att locka till sig väljare är sociala medier en av de viktigaste platserna att synas på för partierna. Om inte den viktigaste, för att locka till sig de så eftersträvansvärda förstagångsväljarna. Däribland du?

Men där finns också en hel del skumraskaffärer.

På Facebook växer just nu en ny marknad fram där människor, som av olika anledningar inte vill vara med och påverka samhället, väljer att sälja sin röst för smågrus i sammanhanget.

Salja sin rost i valet

Salja sin rost i valet 2018

Salja sin rost 5b7d13ef369d6

LÄS MER: Hårda straff om du förstör en valaffisch

Olagligt att sälja och köpa röster

Anledningen skiljer sig som sagt åt, men en sak är gemensamt för alla annonser: de är olagliga. Att sälja sin röst, eller köpa en röst som auktioneras ut, är emot lagen och kan straffa sig med böter och i värsta fall fängelse.

Detta enligt Anna Nyqvist, kanslichef för Valmyndigheten.

– Det är brottsligt att försöka påverka resultatet av ett val på sådant sätt. Så ja, det är olagligt att köpa och sälja en röst. Man kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader, säger Anna Nyqvist.

Varför får man inte sälja sin röst?

– I en demokrati ska det vara folkviljan som kommer till uttryck i ett valresultat. Det ska inte gå att köpa röster för pengar.

Vad är faran med en röst-marknad?

– Det riskerar att skada förtroendet för valet. Skulle det förekomma i större skala kan det dessutom påverka valresultatet så att det blir ogiltigt.

Förekommer det i större skala?

– Nej. Det har vi inga indikationer på just nu.

Har man skyldighet att anmäla om man ser en försäljning?

– Vi uppmanar till att polisanmäla det.

Så, som du ser är det ingen glödhet idé att vare sig köpa eller sälja en röst till valet 2018. Om du är frustrerad uppmanar vi dig i stället att få utlopp för din ilska på ett lagligt sätt.