in

Röstade du fel i valet? Så ändrar du din röst

Angra sin rost 5b90e046dfdc4

Kan man ångra sin röst i valet? Det är nog en fråga de flesta har ställt sig, eller i alla fall snuddat vid. Svaret är både ja och nej. Här reder vi ut vad som gäller.

Mer

Tiden innan valet är stökig. Det är skola hit och invandring dit, så det är inte konstigt om du känner dig förvirrad när du väl ska rösta. Snarare tvärtom. Vissa bestämmer sig till och med på självaste valdagen, just för att det är så hetsigt med alla påtryckningar.

Det här kan leda till att man inte känner sig säker när valet är gjort – och ångrar sig.

LÄS MER: Det här händer om du röstar blankt i valet

Andra sin rost i valet

Ångrar du dig? Rösta 9 september

Det kan även vara så att du har förtidsröstat. Efter det kanske du diskuterar valet med en smart person, eller läser något givande, som gör att du tänker om. Du ångrar helt enkelt din röst och vill ändra den, men kan man ändra sin röst i valet?

Den frågan svarar Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten, på.

– Om du har förtidsröstat så kan du ändra din röst genom att rösta igen på valdagen den 9 september. Då måste du gå till din vallokal, alltså den som står angiven på ditt röstkort, förklarar Lisinski.

Kan man förtidsrösta två gånger?

– Nej. Skulle du förtidsrösta två gånger blir båda dina röster ogiltiga. Då måste du rösta på valdagen, i din vallokal, för att din röst ska räknas.

Kan man ändra sin röst på valdagen?

– Nej. Rösten du lägger på valdagen kan du inte ändra på. Du kan exempelvis inte rösta klockan 11 på förmiddagen, ångra dig och gå tillbaka vid klockan 17 för att rösta igen. På valdagen är det lagt röst som gäller.

Nu kan du prenumerera på succén VeckoRevyn Box of Beauty! En härlig box fylld av lyxiga och spännande skönhetsfavoriter, klicka på bilden för att komma till erbjudandet!