in

Hur ser riksdagspartiernas migrations- och integrationspolitik ut? De svarar!

Sverigedemokraterna politik
Annie Lööf, Alice Bah Kuhnke & Jimmie Åkesson.

Här svarar riksdagspartierna på hur de vill nå sina visioner och mål för deras migration- och integrationspolitik! Mer

Valet 2018 närmar sig och kanske undrar du hur de olika riksdagspartiernas migration- och integrationspolitik ser ut?

Sverige är ett av få länder som inte är hotade av varken krig eller en värre naturkatastrof. Därför anses det säkert att fly hit. Förra året nådde en ny flyktingström från krigsdrabbade länder Sverige och en del ville öppna gränserna för alla i nöd medan det finns dem som vill stänga dem.

Men hur ser riksdagspartierna på detta?

Vi frågar!

Hur ser riksdagspartiernas migrations- och integrationspolitik ut?

Vansterpartiet

Vänsterpartiet (V)

Hur ser er migrations- och integrationspolitik ut? Vilka är era mål och visioner? Hur ska ni göra för att nå dit?

En mänsklig flyktingpolitik handlar i grunden om människors lika värde – att människor på flykt ska kunna få en fristad. Sverige har tagit emot många människor och det är bra, fler länder behöver göra detsamma. Vi vill se ett samarbete med andra länder inom och utanför EU för att gemensamt ge skydd åt dem som behöver det. Vi vill riva upp den tillfälliga familjesplittringslagen och göra det möjligt för familjer att kunna återförenas igen. Huvudregeln borde också vara att de som får stanna i Sverige får permanenta uppehållstillstånd. Studier i svenska ska inledas direkt efter att en asylsökande registrerats hos Migrationsverket och kombineras med medvetna utbildningssatsningar. Det gör det lättare för den som är ny i Sverige att slå sig ner och skapa sig ett nytt liv.


Socialdemokraterna

Socialdemokraterna (S)

Hur ser er migrations- och integrationspolitik ut? Vilka är era mål och visioner? Hur ska ni göra för att nå dit?

För Socialdemokraterna är det grundläggande att människor på flykt ska få hjälp. Den nya och mer restriktiva asyllagstiftningen ska ligga fast. Vår lagstiftning kan inte väsentligen skilja sig från övriga länders i EU. I takt med att gemensamma regler förhandlats fram på EU-nivå, införs de i Sverige liksom i de andra EU-länderna. Sverige ska ta emot sin andel av EU:s totala mottagande sett till vår befolknings storlek, inte mer. Mottagandet av asylsökande ska ske i mer ordnad form framöver. De som har rätt till skydd och därmed får stanna behöver lära sig svenska, utbilda sig och arbeta och försörja sig, och det ska gå snabbare än i dag. Återvändandet för de som får avslag måste öka.


Miljopartiet

Miljöpartiet (MP)

Hur ser er migrations- och integrationspolitik ut? Vilka är era mål och visioner? Hur ska ni göra för att nå dit?

Miljöpartiet tycker att Sverige har ett självklart ansvar att hjälpa människor på flykt. Vi vill värna asylrätten och tycker att det är viktigt att alla ges möjlighet att få sina asylskäl prövade. Vi vill att våra gränser ska vara så öppna som möjligt. Miljöpartiet vill bland annat att alla asylsökande får rätt att arbeta från att de har lämnat in sin asylansökan, se till att de skolor som tar det största ansvaret för mottagandet av nyanlända elever har de resurser som krävs, ge asylsökande ungdomar möjlighet att sommarjobba och ändra urvalsreglerna till skolor för att skolan åter ska bli en mötesplats för barn med olika bakgrund.


LÄS OCKSÅ:
Vad kommer riksdagspartierna göra mot psykisk ohälsa? De svarar!
Förstagångsväljare? Här är de 3 viktigaste saker du måste veta!


Centerpartiet

Centerpartiet (C)

Hur ser er migrations- och integrationspolitik ut? Vilka är era mål och visioner? Hur ska ni göra för att nå dit?

Centerpartiet vill ha en migrationspolitik som förenar medmänsklighet med ordning och reda. Asylrätten ska värnas, och den som har skyddsskäl ska få stanna. Vi vill också att det ska vara möjligt för barn att återförenas med sina föräldrar. Men den som får avslag ska lämna landet. Kommunerna behöver få ett större ansvar i mottagandet och i integrationsarbetet för att människor som kommer till Sverige snabbare ska kunna få kontakt med den lokala arbetsmarknaden. Det bör bli lättare att göra ett spårbyte från asylinvandring till arbetskraftsinvandring. Det behövs reformer. Inträdesjobb, förenklade företagsformer och ingångsavdrag som innebär att arbetsgivaravgiften tas bort de två första åren på första jobbet är sådana exempel.

[adSpace]


66001202 bffe 4e81 ae64 08538b1be509

Liberalerna (L)

Hur ser er migrations- och integrationspolitik ut? Vilka är era mål och visioner? Hur ska ni göra för att nå dit?

Det är bra att människor kommer till vårt land för att jobba och studera. Svenska företag ska kunna anställa specialister och toppstudenter från hela världen som ska kunna plugga på svenska universitet. Krångliga regler och långa väntetider ska bort. Människor ska inte utvisas på grund av stelbenta regler som att man tjänat någon hundralapp för lite. Stödet till flyktingar och hjälporganisationer som finns i konfliktområden måste öka. När så många människor är i behov av hjälp måste vi fokusera på dem som har skyddsskäl och ge dem möjligheter att snabbt komma in i samhället med jobb och egen försörjning. De som saknar skyddsskäl har inte rätt att stanna kvar.


KD STANDARD CMYK

Kristdemokraterna (KD)

Hur ser er migrations- och integrationspolitik ut? Vilka är era mål och visioner? Hur ska ni göra för att nå dit?

Kristdemokraterna värnar om asylrätten. Men för att klara ett gott mottagande måste det vara ordning och reda i asylmottagningen samt asylregler som inte kraftigt avviker från andra EU-länders. För att förbättra asylansökningsprocessen vill vi upprätta särskilda asylansökningsområden. Sverige har stora integrationsproblem. Kristdemokraterna har förslag som förbättrar den ekonomiska integrationen, men det behövs reformer för att stärka våra gemensamma normer och för en bättre social integration. Vi vill att asylsökande genomgår ett asylprogram med krav på svenska, samhällsorientering och arbete. Den som får asyl ska få tillfälligt uppehållstillstånd. De som saknar skyddsskäl ska utvisas snabbare.


 5b7a816fdef37 5b7a816fdef7ehuvudlogotyp farg utantxt.png

Moderaterna (M)

Hur ser er migrations- och integrationspolitik ut? Vilka är era mål och visioner? Hur ska ni göra för att nå dit?

Moderaterna vill få på plats en långsiktigt hållbar och stram migrationspolitik. Sverige kan inte ensamt ta hela ansvaret för människor på flykt, utan vi måste också se till att kunna ta hand om de människor vi tar emot. Alla människor som kommer hit måste komma in i vårt samhälle, kanske få ett jobb eller börja gå i skolan. Därför vill vi göra det lättare för människor att få det första jobbet. Vi vill bland annat införa en slags lärlingsanställning för unga utan gymnasieexamen och nyanlända. Det innebär att man får chans att lära sig jobbet på jobbet. Vi tycker också att det är viktigt att kunna språket. De som kommer till Sverige måste därför lära sig grundläggande svenska så fort som möjligt.


Sd

Sverigedemokraterna (SD)

Hur ser er migrations- och integrationspolitik ut? Vilka är era mål och visioner? Hur ska ni göra för att nå dit?

Sverigedemokraterna står för en starkt reglerad asyl- och anhöriginvandring. Asyl ska sökas i första säkra land. Dessutom vill vi arbeta för återvandring av människor som vistas illegalt i landet eller som fått uppehållstillstånd genom bedrägeri, samt avskaffa vissa bidrag för icke-medborgare. Integrationens grundsten är en reglerad migration, därutöver kommer vi att arbeta för kulturell sammanhållning och gemenskap, stärkt utbildningsväsende och bättre villkor för småföretag. Vår vision är ett välmående Sverige som ”hänger ihop”.


LÄS OCKSÅ:
Hårda straff om du förstör en valaffisch? Åklagaren svarar!
Tänk taktiskt i valet? Så maxar du din röst!

Här kan du lyssna på politikpodden 800k!

Veckorevyns Irena Pozar berättar om hur det gick till när hon kom som flykting till Sverige på 90-talet och hur irriterad hon blir på att vi svenskar verkar tro att alla i hela världen har som högsta dröm att komma hit. Civilminister Ardalan Shekarabi från Socialdemokraterna gästar avsnittet och berättar varför hans parti vill skärpa migtaotionslagarna. Han kom själv till Sverige som flykting och levde gömd.


Följ Veckorevyn på instagram för inspiration, skratt, nyheter och tävlingar!

Screen shot 2018 08 29 at 15 56 49 5b86a67fdebad