in

Här är politikerna som stoppade Sverigedemokraterna

sd 1
Bildkälla: Unsplash

Sverigedemokraterna räknade med att få stort inflytande över politiken i några av landets kommuner, men enskilda politiker satte stopp för deras planer. Här är personerna som trotsade den egna partilinjen – och portade SD från maktens korridorer. Mer

Efter veckor av förhandlingar står det klart att Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna kommer att styra Sverige de närmsta fyra åren. Men att få sitta i regeringen har ett högt pris – alla tre partier har fått göra eftergifter, och den främsta anledningen till att en ny regering blivit möjlig är för att de valt att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Men på en del håll i landet ser det lite annorlunda ut. Efter valet räknade SD med att få regera – eller i alla fall få bestämma en hel del över politikens innehåll – i några av Sveriges kommuner. Men det blev inte riktigt som de tänkt sig. Partier har bytt sida och enskilda politiker har röstat emot den egna partilinjen, allt för att stoppa SD:s inflytande. Här är politikerna som fick Sverigedemokraterna att falla på mållinjen.

KD-politiker gick emot partilinjen – fällde nya styret i Södertälje

Allt som krävdes för att få till ett maktskifte i Södertälje, med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i spetsen, var ett samarbete med Sverigedemokraterna och det lokala Realistpartiet – och att samtliga partimedlemmar höll sig till partilinjen. Men när det blev dags för omröstning röstade KD-politikerna Martin Ahlman och David Winerdal emot partilinjen, och med de rödgröna partierna istället.

martin
Martin Ahlman. Foto: Privat

– Jag skulle vilja säga som Annie Lööf; det är inte jag som har flyttat på mig, det är omgivningen som har flyttat på sig, säger Martin Ahlman, som nu kallar sig oberoende kristdemokrat.

Varför tog du beslutet att rösta emot partilinjen?

– Jag tycker inte Sverigedemokraterna står för den politik som jag stått för i alla år. Det här med att man skiljer på människor, det är långt ifrån min värdegrund. Så det var ett ganska enkelt val.

Vad har det fått för konsekvenser?

– Det får jättestora konsekvenser naturligtvis. Vårt ställningstagande tippade hela situationen i Södertälje, vilket jag i och för sig var väl medveten om att det skulle göra. Det gjorde inte att jag tvekade av det skälet. Det var ett jobb som behövde göras, och då fick jag göra det.

Hur KD agerat på riksdagsnivå, där de valt att samarbeta med SD, menar Martin Ahlman användes som argument för att partierna även skulle samarbeta i Södertälje kommun.

– Men för mig är inte det ett argument. Partiets lokalavdelning fattar sina egna beslut. Nu använder man Kristdemokraternas ställningstagande i riksdagen som ett argument. Men det gör inte att ställningstagande blir mera riktigt. Det är fortfarande fel, säger han.

C-politikern stoppade sitt eget parti – och ett maktskifte i Tyresö

Om det inte vore för centerpartisten Raymond Moubé hade hans eget parti, tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, styrt Tyresö just nu. Strax efter valet tydde nämligen det mesta på ett maktskifte i kommunen, där Socialdemokraterna regerat tillsammans med Liberalerna och Miljöpartiet sedan valet 2018.

För att få till ett maktskifte slöt C, M och KD ett avtal med SD, bland annat för en samverkan med SD i nämnder och styrelser. Allt såg ut att gå vägen, men så blev det dags för omröstning under kommunfullmäktiges första möte efter valet. Där tog det stopp när Raymond Moubé gick emot den egna partilinjen.

– Först och främst röstade jag inte mot partiet, jag röstade emot mina partikamrater. Men jag har majoriteten av centerpartisterna bakom mig, så jag röstade för partiet, säger Raymond Moubé till lokaltidningen Mitt i och fortsätter:

– Vi har en ideologi som inte går hand i hand med deras ideologi. Jag röstade för att få bort Sverigedemokraterna från styret av vår kommun. Det var den rätta saken att göra som centerpartist.

Moderaterna bytte sida – SD förlorade makten i Sölvesborg

Sölvesborg har kallats Sverigedemokraternas skyltfönster, en slags framtidsvision om hur hela Sverige ska styras om SD får bestämma. De senaste fyra åren har de regerat ihop med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SOL-partiet. Och SD:s framgångssaga såg ut att få fler kapitel – efter att rösterna räknats i årets kommunalval ökade de med tio procentenheter, och fick 39 procent av folket i kommunens röster.

Men i slutändan skulle det inte betyda speciellt mycket. Efter en spricka mellan M och SD, som bland annat handlade om hur många ordförandeposter M skulle få efter valet, bestämde sig Moderaterna för att byta sida – och istället samarbeta med Socialdemokraterna. Men för Kith Mårtensson, moderaternas gruppledare i kommunen, gjordes inte bytet av ideologiska skäl.

kith
Kith Mårtensson (M). Foto: André Julinder

– Vår grupp kom fram till att om vi skulle ha möjlighet att bedriva moderat politik behövde vi göra det här skiftet.

Vad har det fått för konsekvenser för dig som politiker?

– Det har fått oanade konsekvenser, det finns ett före och ett efter för oss. Det har resulterat i en hatstorm och i en mediefokus på oss som jag inte kunde föreställa mig. Sociala medier vill jag inte ens prata om. Det är förfärligt hur det har blivit.

Kith Mårtensson har inte loggat in på sin Facebook de senaste veckorna, men har en närstående som berättar för henne vad som skrivs där.

– Förra valet gick vi emot många moderata väljares förhoppningar och gick ihop med SD. Men det som vi såg efter det valet, lite buttra moderater som knöt näven i fickan, det är liksom en smekning jämfört med det här.

Vad tycker du om att Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna på riksdagsnivå?

– Det tror jag kommer bli jättebra för Sverige, vi behövde byta riktning och jag har absolut ingenting negativt att säga om det. Och vi är övertygade om att vi hade kunnat fortsätta på ett bra sätt tillsammans med SD på det lokala planet också, om inte SD hade önskat ett styre som inte hade kunnat kallas ett samstyre, utan ett SD-styre.

Hur kommer det gå att samarbeta med Socialdemokraterna?

– Jag tror det kommer bli jättebra. De diskussioner som lett fram till det här beslutet har varit på en respektfull och bra nivå. Vi har olika ideologier, men det har vi med SD också, och det kan man ofta bortse från när man ska avgöra om man ska bygga en förskola här eller där.