in

Förtidsrösta – och undvik kaoset på valdagen

Fortidsrosta

Vill du undvika ringlande köer och ståhej på valdagen? Då ska du förtidsrösta. Från och med den 22 augusti är det fritt fram att besöka din vallokal. Här är allt du behöver veta. Mer

För att förtidsrösta behöver du knappt lyfta ett finger. Från och med onsdag den 22 augusti kan du kryssa av “gå och rösta, för mindre rasister och mer jämställdhet i samhället” från din redan fullbokade kalender. Det du behöver är ditt röstkort – som lär ligga i din brevlåda nu – och en giltig id-handling. Sedan är det fritt fram att besöka din närmaste vallokal. Saknar du en taktik i valet? Här är två som många brukar använda.

Checklista för att förtidsrösta

  1. Ha ett röstkort. Om du inte har fått ditt i brevlådan, beställ det här.
  2. Ha en giltig id-handling med dig. Pass, id-kort och körkort är godkänt.
  3. Hitta till din vallokal. Är du osäker på var du röstar, kolla upp det här.
Rösta utomlands Är du förstagångsväljare? Här är tre saker du måste känna till.

Rösta utomlands – så gör du

Om du inte bor i Sverige så röstar du lättast via en svensk ambassad, ett svenskt konsulat eller brev. När du röstar via brev krävs två vittnen som intygar att allt har gått rätt till. Här kan du beställa ditt röstkort som krävs för samtliga tre alternativ. Du kan förtidsrösta fram till valdagen den 9 september.

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.