in

Förstagångsväljare? Här är de 3 viktigaste sakerna du måste veta

Förstagångsväljare – 3 tips

Den 9 september är det val – och tillsammans kan vi sätta segel mot ett tryggare och mer jämställt samhälle! Här är de tre viktigaste sakerna att tänka på för dig som röstar för första gången. Mer

Pang på rödbetan – det här måste du ha koll på!

1. Gå och rösta

Över 800 000 kvinnor under 30 år får rösta i det allmänna valet 2018. Om alla går och röstar så kan en förskjutning mot ett tryggare och mer jämställd samhälle bli verklighet – och det behövs!

Men hur röstar man då?

  1. Du tar med ditt röstkort.
  2. Du tar med en giltig id-handling.
  3. Du hittar till din vallokal på valdagen den 9 september.

Om du vill rösta i förtid går det helt fint. Likaså om du har en resa inplanerad under valet. Här kan du läsa mer om hur du röstar i förtid och här kan du läsa om hur du röstar utomlands.

Rosta i valet

LÄS MER: Rösta med hjärnan och inte hjärtat – 2 sätt

2. Läs på och hitta ditt parti

Kanske är du redan insatt i politik, eller så vill du bara skaffa dig en uppfattning. Hur som helst kan det vara skönt att testa dina åsikter innan valet, så du inte är totalt lost när du ska lägga din röst. Ett tips är att använda en valkompass – eller varför inte tre? Så kan du jämföra dina resultat.

Här är tre alternativ.

  1. Valkompassen från SVT.
  2. Valkompassen från Expressen.
  3. Valkompassen från Aftonbladet.

Ett annat tips är att lyssna på Veckorevyns podd ”Politikpodden – 800k” där Irena Pozar och Johanna Nordström serverar dig all nödvändig kunskap på ett silverfat.

Skulle du vilja fördjupa dig i en specifik fråga kan du alltid kika i valmanifestet för vardera riksdagsparti. Här hittar du dem: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, MiljöpartietCenterpartietLiberalernaModeraternaKristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Hannah

LÄS MER: Det här händer om du röstar blankt i valet

3. Var kritisk i sociala medier

Veckorna innan valet är stökiga. Du kan vänta dig hätska tongångar, manipulativ retorik och fula troll som sprider lögner i dina sociala medier. Var därför på din vakt när du läser, och framför allt delar, innehåll på Facebook eller Twitter.

Tycker du att något låter det minsta orimligt bör du ställa dig följande frågor innan du tror på vad som står och delar det vidare:

  1. Vem är avsändaren?
  2. Är källan äkta?
  3. Vad är budskapet?

Källor: Skolverket, Internetstiftelsen i Sverige, MSB och Statens medieråd.

… Och diskutera med dina vänner

Det har länge varit tabu att prata politik. Blickar vi bara bakåt en eller två generationer så var det närmast förbjudet att vädra sina politiska åsikter – men fuck that! Ju mer du och dina vänner pratar, desto lättare blir det att samlas kring sunda värderingar och få till en förändring.

Framtiden är din och valet den 9 september är bara början!

You ready

Följ Veckorevyn på instagram för inspiration, skratt, nyheter och tävlingar!

Screen shot 2018 08 29 at 15 56 49 5b86a67fdebad