in

Fan-accounts, virala låtar och politiska budskap – så lockar partierna väljare på Tiktok

tiktok 1
Bildkälla: Alexander Shatov / Unsplash

Välproducerade videor men en personlig touch, slagkraftiga budskap till ljudet av virala låtar och humor blandat med politik. Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg, alla vill nå förstagångsväljarna och metoderna för att göra det är många. Vi har scrollat igenom Tiktok-flödet för att ta reda på vad partierna och deras företrädare gör för att vinna de ungas röster. Mer

Liberalernas partiledare Johan Pehrson är rädd för tre saker: höga elpriser, fyra år till med en S-regering och ananas på pizza. Det vet vi eftersom han har hakat på en trend som just nu dominerar Tiktok. Till ljudet av låten som går ”I’m not scared of lions and tigers and bears, but I’m scared of…” ska man nämna något man är rädd för. När Liberalernas partiledare gör det på Tiktok får det ses som ett sätt att försöka nå den unga målgruppen.

Appen används nämligen flitigt av de som är födda på 00-talet. 2 av 3 av 00-talisterna har använt Tiktok det senaste året och nära hälften är där dagligen, visar rapporten Svenskarna och internet från 2021. Bland den här målgruppen finns många förstagångsväljare, men också de som är för unga för att rösta i årets riksdagsval.

Under årets valrörelse har allt fler partier ökat sin närvaro på appen. Liberalerna har inget officiellt konto, utan verkar satsa allt krut på den relativt nya partiledaren. Johan Pehrsons konto innehåller behind the scenes innan partiledartal, slagkraftiga politiska budskap, en jakt på Malmös bästa kebab och en video där han testar ett nytt filter ihop med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– I sociala medier kan partiledarna vara mer personliga, och då försöker de vara det. Man vill bygga relationer till sina väljare, och väljarna vill också veta vad de är för personer och vad de gör på fritiden, säger Kajsa Falasca, forskare inom strategisk politisk kommunikation.

– När man börjar använda sig mer av Tiktok så anpassar man sig efter den plattformen och vad som funkar där. De (partierna red. anm.) är skickliga på att ta reda på vad de ska göra på Tiktok för att nå ut till målgruppen, fortsätter hon.

@johanpehrson

2022s hetaste slips? 🔥 Nu finns min slips att avnjutas för alla. Gör som Ulf Kristersson och testa. Filtret hittar du på min Instagram. #liberalerna #moderaterna #johanpehrson #ulfkristersson #humor #politik #fördig #fördigpage

♬ originalljud – Johan Pehrson

När vi scannar av Tiktok konstaterar vi att alla partier inte finns på appen än. I vissa fall är det istället partiledarens konto som representerar partiet, i andra fall är det partiernas ungdomsförbund. Kajsa Falasca menar att det handlar om prioriteringar, att alla partier analyserar vilka plattformar de ska satsa på för att nå ut till rätt målgrupp under valrörelsen.

– Till exempel är Miljöpartiet aktiva på Tiktok för att många unga tycker att klimatfrågan är viktig. Så de satsar mycket på att nå unga väljare. Deras målgrupp är där, säger hon.

Många på Tiktok är för unga för att få rösta i årets val, finns det ändå en poäng med att försöka nå den här gruppen?

– Ja, men absolut. Man kan se att det finns ungdomsförbund på Tiktok och de vänder sig till den yngre målgruppen för att skapa ett intresse för politik, och vill få unga att engagera sig samtidigt som man vill värva nya medlemmar. 

Magdalena Andersson stan account

Ett ungdomsförbund som är aktivt på Tiktok är Socialdemokraternas, SSU. Kontot, som i skrivandes stund är uppe i lite över 49 000 följare, har en caption som lyder ”Magdalena Andersson stan account”. Det vill säga ett slags fankonto dedikerat den sittande statsminister. Det syns på innehållet, där många av inläggen är klipp på Magdalena Andersson, eller ”mamma” som hon kallas på kontot, när hon håller tal, debatterar och ibland bara syns på bild. Förutom att SSU är mycket aktiva på Tiktok, och har varit det en längre tid, har Socialdemokraterna precis startat ett mobiliseringskonto, @VoteMagda, för att nå unga följare inför valet.

Mer av Vänsterpartiets sakpolitik, mindre av virala Tiktok-trender

Ett parti som nyligen har startat ett Tiktok-konto är Vänsterpartiet. Det har funnits i ett par veckor, och hittills har fyra filmer laddats upp. Två är välproducerade trailers för ett projekt Vänsterpartiet engagerat sig i, om att lyfta röster från förorten. De andra är videor där partiledare Nooshi Dadgostar pratar direkt till kameran, till exempel om höjda pensioner som Vänsterpartiet varit med och drivit igenom. Virala trender, humor och Tiktok-låtar lyser än så länge med sin frånvaro!

@vansterpartiet_

Nooshi Dadgostar om att Vänsterpartiet äntligen fått igenom mer pengar till de pensionärer som har det sämst ställt – kanske en farmor, morfar eller förälder till dig. De tillhör i så fall dem som måste få det mycket bättre i Sverige. Det här är en bra start.

♬ originalljud – Vänsterpartiet

Ratea Ulf Kristerssons glass-smak

Moderaternas officiella Tiktok-konto är en påse gott och blandat. Förutom att lyfta frågor som är viktiga för partiet, så som ny kärnkraft i Sverige, införande av visitiationszoner och skattesänkningar, kan man ratea Ulf Kristerssons glass-smak och kolla på när partiledaren träffar sin favorithundras. I ett av kontots mest sedda klipp, med nära 340 000 visningar, påminner Ulf Kristersson om att det är rulltårtans dag. Förutom deras officiella konto är företrädare för partiet, så som vice partiledare och ekonomiskpolitisk talesperson Elisabeth Svantesson och gruppledare Tobias Billström, aktiva på appen.

It’s about damn time – men kan Tiktok rädda Miljöpartiet över riksdagsspärren?

Det var i våras som Lizzos ”About Damn Time” trendade på Tiktok, och Miljöpartiet har använt ljudet inte bara en, utan två gånger till klipp om att rädda klimatet. Och det är just klimatfrågan som dominerar partiets officiella konto. På partiets Tiktok-konto hittar vi videor om översvämningar, extremväder och skövling av regnskogen i Amazonas – ofta paketerade i snygga, välklippta videor som känns mer som reklamfilmer än klassiska tiktoks. Men mest gilla-markeringar och visningar har i skrivande stund en video där språkrör Märta Stenevi debatterar med Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson.

Unga kvinnor ska locka väljare till Sverigedemokraterna

Speaking of! Sverigedemokraterna har inget officiellt Tiktok-konto, men i ett mejl till oss skickar de över en lista på företrädare för partiet som står för Sverigedemokraternas Tiktok-representation. Listan består av fyra unga kvinnor under 25 år; Denice Westerberg, Rebecka Fallenkvist, Rebecka Rapp och Monika Brodzinska (VeckoRevyn har tidigare skrivit om hur Sverigedemokraterna använder just unga kvinnor för att nå en ny målgrupp, då deras väljare till stor del består av män). Rebecka Fallenkvist, som är programledare på SD:s tv-kanal Riks, har nära 7500 följare och hennes videor innehåller uppmaningar om att rösta på Sverigedemokraterna i valet, en hel del kritik mot den sittande regeringen och några invandringskritiska inlägg. I en video som laddades upp förra veckan, och som snabbt fick många visningar men som nu inte längre är tillgänglig, pratar Rebecka Fallenkvist om omvänd rasism och säger ”åk hem”.

Han är en 10:a men han röstar inte på Centerpartiet i kommunvalet

Centerpartiet har inget officiellt konto, och i en mejlkorrespondens med oss tipsar de inte heller om företrädare för partiet som är aktiva på Tiktok. Däremot har Centerpartiet i Mora runt 650 följare, och i ett klipp på kontot hakar de på Tiktok-trenden ”Hen är en 10 men…” som går ut på att man ska säga en sak som är dåligt med någon eller något som annars skulle få full poäng.

POV du är i skidbacken och ser hon som vill sänka dieselpriset med 3 kronor

I ett mejl hänvisar Kristdemokraterna oss till Nike Örbrinks konto. Hon är ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU. På hennes konto pratar hon direkt till kameran om sakpolitiska frågor, som till exempel varför KDU vill slopa fribeloppet permanent och var partiet står i abortfrågan. Även om partiet inte har ett officiellt konto är deras närvaro på appen är stark, och vi får gissa att kontot Krispdemokraterna – med sina 22 500 följare – har en del i det. Kontot består av filmer på partiledare Ebba Busch, där hon pratar direkt till kameran, debatterar om sakpolitiska frågor och sprider politiska budskap till ljudet av virala Tiktok-låtar. Som i klippet nedan, med en caption som lyder ”POV du är i skidbacken och ser hon som vill sänka dieselpriset med 3 kronor”. POV är ett välkänt Tiktok-ord, och en förkortning för point of view, som innebär att man ska se något utifrån den som filmars perspektiv.

@krispdemokraterna

#POV du är i skidbacken och ser hon som vill sänka dieselpriset med 3kr 😍 #politik #val2022 #politiktok #fördig #maktskifte2022 #blått #sverige

♬ Up by Olly murs. – 💙 Havy 💙

Blir det mer Tiktok för politikerna framöver?

Kajsa Falasca menar att politikerna och partierna alltid vill finnas där väljarna finns, och där har sociala medier blivit viktiga.

– Under förra valrörelsen var Facebook den största plattformen där partiledarna kommunicerade med väljarna. Nu har Instagram, som tidigare använts för att nå unga kvinnor, blivit mer populärt i takt med att fler börjat använda appen.

Hon menar att om fler och fler börjar använda Tiktok, kommer partierna absolut ha större närvaro på appen framöver. Det kan i sin tur göra att vi kommer få se mer av virala Tiktok-trender i kombination med ett lekfullt och personligt innehåll från våra förtroendevalda.

– De kommer anpassa sig efter plattformen, annars kommer de inte få ett så stort genomslag.