in

Här är årets vallåtar (OBS! Var redo med skämskudden)

årets vallåtar 2018

Att släppa en vallåt kan ses som ett tappert försök till att hotta upp sin politik. Men ibland går det inte hela vägen, eller ens halva. Här recenserar Simon Lundberg årets vallåtar. Mer

Inför valet den 9 september satsar respektive parti enorma summor på reklam för att locka till sig väljarnas röster. Det handlar bland annat om inlägg på Instagram, tv och valaffischer. Och inte att förglömma: musik.

LÄS MER: Hårda straff om du förstör en valaffisch

Recension: Så bra är årets vallåtar

I år verkar det dock som intresset för musik har svalnat bland riksdagspartierna. Bara fyra partiet har bemödat sig att producera en ny låt för årets val. Resterande fyra nöjer sig med en tidigare låt – och det kanske är lika bra?

Den frågan försöker Simon Lundberg, tidigare verksam för Musikguiden i P3 och musikrecensent på tidningen GAFFA, att svara på.

Här är riksdagspartiernas vallåtar.

Vänsterpartiet: Robin Hoods Vänner (2010)

Kommentar: Referenser till hur fel det är när man vaskar champagne och lever på pappas Mastercard samsas med ett schlagerdiscobeat. Blir lite väl skämskudde ibland då den försöker vara ”down with the meme-generation-kids” men det håller inte.

Socialdemokraterna (SSU): Starkare Tillsammans (2018)

Kommentar: ”Sossarna ska göra allting bra” inleder den här märkliga mixen av EDM och schlager. Sånginsatserna är… tveksamma. Lite catchy – sådär som en låt som fastnar i huvudet. På gott och ont. Mest ont.

Miljöpartiet: Vi röstar grönt (2014)

Kommentar: Singer/songwriter i moll som övergår till hippiefest med dragspel. Hundra poäng för en stark text om klimatet och en vers som får en att glömma att det är en vallåt – men refrängen drar ner poängen till noll. Eller minus fem.

Moderaterna (MUF): Moderat såklart! (2018)

Kommentar: Här dissas ministrar i den rödgröna regeringen och bidragstagare över ett föråldrat Da Buzz-beat. Saxofondroppet hade kunnat vara vilken låt på topplistan som helst – men överlag lika mycket skämskudde som allt annat här. Ett plus för kaxigheten.

Centerpartiet: Nära dig (2014)

Kommentar: Låter inte det här som en reklam för typ margarin? Jag förstår inte riktigt budskapet och får utslag av hur basic det här är.

Liberalerna: Bli Liberal (2016)

Kommentar: Nä. Men. Sluta. Vad är det här för något? Schlagerbugg som rimmar ”val” med ”liberal”. Det låter som musiken är sådan som kommer förprogrammerad i budgetsyntar. Ni som vet ni vet.

Kristdemokraterna: KD-låten (2018)

Kommentar: Det låter som Roland inspirerats lite av Peter LeMarc. Inte en helt dålig låt för den som gillar den här typen av avslagen musik. Lite märkligt att budskapet verkar vara att ”det är okej att rösta på vad du vill, men helst på familjepartiet KD”. Minuspoäng för avsaknaden av pondus.

Sverigedemokraterna: Varje liten del utav mig (2018)

Kommentar: Här är ytterligare en schlager, men med lite elgitarrer. För det är tydligen så man framför ett hårt budskap. Det låter som en sorglig after ski där ett coverband spelat i fem timmar framför tre i publiken.