in

”Om vi blir arga kallas vi hysteriska” – se Nike-reklamen som hyllar ”galna” kvinnor

En Nike-reklam där Serena Williams hyllar galna kvinnor har tagit världen med storm. Mer

Om du har kollat runt på Facebook, Instagram eller Twitter de senaste dagarna har du garanterat fått upp en Nike-reklam med en voiceover av Serena Williams i ditt flöde. Den verkar nämligen vara överallt just nu.

Reklamen, som premiärvisades i samband med reklampausen i Oscarsgalan 2019, tar sikte på att visa hur kvinnor som gång på gång kallats galna, hysteriska och världsfrånvända fortsätter att slåss, överraska och vinna.

Om vi visar känslor kallas vi dramatiska. Om vi vill spela mot män är vi galna. Och om vi drömmer om lika möjligheter är vi världsfrånvända. När vi står för något är vi rubbade. När vi är för bra så är det något fel på oss. Och om vi blir är arga är vi hysteriska, irrationella eller bara galna”, säger Williams samtidigt som kvinnliga idrottare syns springa, hoppa, slåss och svettas.

Att boxas, tävla i hijab eller ens springa ett marathon – det är saker kvinnliga idrottare har gjort som har kallats galna

Att vinna 23 grand slams, få ett barn och sen komma tillbaka för mer?” säger Williams också, och syftar på sig själv. ”Crazy, crazy, crazy – visst, via dem vad galenskap kan göra”.

Reklamfilmen ”Dream crazier” har fått enormt genomslag, och det är inte svårt att förstå varför. Kan du se den utan att få gåshud?

Uppföljare till reklam med aktivisten Kaepernick

”Dream crazier” är en uppföljare till Nikes ”Dream crazy”, som visades i samband med NFL-premiären i höstas. I den reklamfilmen hör vi Colin Kaepernick, en framgångsrik amerikansk fotbollsspelare och aktivist, berätta om representation, rättvisa och att bli bäst – trots alla motgångar.

Colin Kaepernick ställde sig under förra året på knä i samband med att nationalsången spelades inför en match han skulle spela. Det var en protest mot den polisbrutalitet som drabbar svarta i USA.