in

Han angrep kvinnlig kollega och dömdes för stöld – nu är han Kanal 5:s affischnamn

Arga snickaren
Bildkälla: Pressbild Renoveringsdrömmar /Discovery+ och Kanal 5. Samt reklam för Discovery+ på Dagens Nyheters hemsida.

För ett par år sedan anklagades Anders Öfvergård för att ha varit våldsam mot en kvinnlig kollega, vilket fick TV4 att avbryta alla pågående samarbeten med programledaren. Nu gör han comeback som Discovery+ och Kanal 5:s nya posterboy. Hur går det ihop? Mer

Hösten 2021 briserade nyheten om att Anders Öfvergård, även känd som ”Arga snickaren”, hade betett sig våldsamt mot en kvinnlig kollega och inlett en ”brottningsmatch” med henne när hon försökte stoppa honom från att köra rattfull i samband med inspelningen av ”Robinson”. Han fick då sparken från TV4, som meddelade att de såg allvarligt på det som hänt. Sommaren 2023 blev han åter aktuell med skandalrubriker efter ha stulit kött på ICA.

Leif GW Persson kallade det för ”den dyraste köttstölden någonsin” i Nyhetsmorgon och siade om att Öfvergård skulle förlora 90 procent av sina uppdrag.

Det gjorde han också – men bara tillfälligt.

Mindre än ett år senare är han tillbaka och runt om i Sverige pryder hans ansikte reklamaffischer. Det är Kanal 5 och Discovery+ som genom ”Renoveringsdrömmar” och ”Över atlanten” har gjort Öfvergård till sin posterboy för 2024.

renovering

Hur tänker kanalen kring att göra reklam med en man som uppträtt våldsamt och dömts för brott?

– De tidigare händelser som du refererar till är inget som vi står bakom, och har ingen koppling till vår programverksamhet. Anders har öppet tagit ansvar för sina handlingar och vi har fortsatt förtroende för honom som programledare och medverkande, säger Anders Kilander, pressansvarig för ”Renoveringsdrömmar” på Kanal 5 och Discovery+, till VeckoRevyn.

arga
Reklam för Discovery+ på Dagens Nyheters hemsida.

Hur Öfvergård har tagit ansvar framgår inte. I samband med att det våldsamma beteendet mot den kvinnliga kollegan uppmärksammades skrev han i ett sms till Expressen att:

”Det stämmer att jag var otrevlig. Jag har bett om ursäkt och det gör jag gärna igen. Det var inte okej av mig och jag är ledsen för det”.

När det gäller den stulna köttbiten har han upprepade gånger hänvisat till att självscannaren vad trasig och nekat till brott. Trots det dömdes han för ringa stöld.

659c083db4037

Nekar till anklagelserna – har lärt sig ”hålla käft”

När VeckoRevyn kontaktar Anders Öfvergård skriver han i ett meddelande att:

”Den här tiden när jag inte gjorde tv har gett mig tiden och möjligheten att jobba med mig själv, vilket jag på många sätt är väldigt glad för. Det är otroligt kul att nu jobba med Femman igen. Dels att få åka på den otroliga resan vi gjorde med Över Atlanten, men framförallt Renoveringsdrömmar som är ett program jag längtat efter att göra”.

När vi ställer frågor om hur han har jobbat med sig själv, hur han ser på allt som hänt och varför just han får en andra chans så svarar han inte.

I en intervju med Titti Schultz i P4 Extra från i år kan man dock få en inblick i hur tankarna går. Där sammanfattar han sina lärdomar så här: att tänka efter, hålla käften och att det kommer lösa sig ändå. Han säger också att det i samband med försöket till rattfylla inte uppstod något bråk och att han bara var ”förfriskad”. Han vidhåller också att han inte stal kött, och att den enda anledningen till att han inte överklagade domen är för att han är känd och inte ville dra upp det hela i media igen.

Ett av sätten som Anders Övfergård har jobbat med sig själv på är att checka in på Bara Vara, en kontroversiell retreat som blev uppmärksammad igen i samband med att Bianca Ingrosso checkade in.

Kanal 5 och Discovery+ vill inte svara på fler frågor

Anders Kilander vill inte svara på hur Öfvergård har tagit ansvar, varför Kanal 5 och Discovery+ resonerar annorlunda än TV4 och varför de har valt en profil med Öfvergårds förflutna att få fronta deras kanal. Kilander hänvisar till sina tidigare svar.

Här är ett klipp ur programmet ”Renoveringsdrömmar”

Text av: Rebecca Göransson, Irena Pozar och Frida Olheden