in

Nytt Facebook-virus sprids – så tar du bort det om du är drabbad

facebook virus så tar du bort det

En nytt Facebook-virus sprids i rekordfart. Så skyddar du dig – och så gör du om du redan är drabbad. Mer

Har du fått en länk från vänner via messenger med ditt namn och en videolänk? Du är inte ensam. Så ser nämligen det nya viruset som attackerar Facebook-konton ut.

ta bort facebook-virus

Klickar man på länken kommer man till en sajt som ser ut som Youtube, men det är det inte. I samband med att man landar på den sajten ombeds man att installera ett tillägg i den webbläsare du använder för att kunna se videon.

I samma sekund som tillägget installeras ger du viruset tillgång till allt din data, vilken kan inkludera lösenord och personlig information om dig. I värsta fall kan det leda till identitetsstöld, det menar it-experten Jörund Heimholt i en intervju med norska Nettavisen. Viruset börjar därefter skicka ut video-länkar till dina vänner och det är så attacken sprids.

Så, vad du än gör: klicka INTE på länken.

Men vad händer om du redan råkat göra det?

Det går faktiskt att stoppa viruset. Enligt Heimholt finns det tre saker man ska göra.

  1. Rensa webbinformation på alla webbläsare där du har besökt Facebook. Gå in på historik -> rensa webbhistorik -> och klicka i allt du vill ta bort.
    så tar du bort virus på facebook
  2. Byt lösenord. Viruset kan försöka hindra dig från att göra detta, men det går. Använd den här länken.byta lösenord på facebook efter virus
  3. Radera tillägget som du installerade i samband med att du klickade på länken. Gå in på historik -> visa fullständig historik -> tillägg och ta bort tillägget.ta bort virus facebook tilägg

För att undvika att hamna i situationer där ditt konto kapas så är det bra att aktivera tvåfaktorsauktorisering på Facebook. Det innebär att när du (eller någon annan) försöker logga in på ditt Facebook-konto från en ny webbläsare så får du ett sms med en kod eller måste på annat sätt verifiera att det är just du som loggar in. Klicka här för att aktivera funktionen.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:


Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss