in

Nytt avsnitt av ”Snack” med Michaela Forni: ”Jag är inte perfekt”

Intervju med Michaela Forni: "Jag är inte perfekt"

I veckans avsnitt av Snack pratar författaren och bloggaren Michaela Forni, som är aktuell med sin nya bok ”Jag är inte perfekt, tyvärr”, om hur man gör för att sluta sträva efter perfektion. Mer

En tidig morgon i november 2011 var Michaela Forni ute och sprang i ösregnet. Plötsligt stannade hon upp och tänkte: ”Vad fan håller jag på med?” Hon insåg att hon inte var ute och sprang för sin egen skull utan för att hon ville passa in i någon slags mall om hur en perfekt ung kvinna skulle vara. Michaela Forni gick hem och skrev en krönika som heter ”Jag är inte perfekt, tyvärr”. I september släpper hon en bok på samma tema.

Att sluta försöka vara perfekt är inte något som sker över en natt, utan en process som pågår hela livet, berättar Michaela Forni i programmet. Innan hon själv började fundera på perfektion och ställa sig frågor som ”Varför gör jag det här?” gjorde hon saker på rutin, för att försöka passa in i en mall.

– Det kunde vara alltifrån att jag ska träna, men inte för mycket för man vill ju inte vara träningsnarkoman. Jag ska käka nyttigt, men samtidigt vara spontan och äta pizza. Jag ska vara jätte-allmänbildad och se nyheterna varje dag, se alla filmer man ska ha sett, läsa alla böcker man ska ha läst, följa alla tidningar man ska följa, alla Twitter-konton. Uppdatera alla sociala medier. Jag ska vara snygg, men inte för snygg. Jag ska vara snygg osminkad, men jag ska ändå sminka mig. Jag ska ha perfekta naglar, perfekt hår, manikyr, pedikyr, lösögonfransar. Man blir liksom trött bara man tänker på det här.

– Vissa av de här sakerna tycker jag om att göra. Och det viktiga är att jag gör dem på mina egna villkor. Jag gillar att springa, men inte en novembermorgon när det tokregnar. Då gör jag det inte på mina villkor utan för att jag försöker passa in i någonting.

Michaela Forni: ”Ingen person är perfekt”

När Michaela började förstå att ingen är perfekt, varken hon eller den eller den, så började hon också må bättre.
– Om man förstår att ingen är perfekt lär man sig också att tycka om människor mer. Och kanske slutar man också att jämföra sig så mycket med andra.

Enligt Michaela Forni behöver alla stanna upp och ställa sig frågan: ”För vem gör jag det här?” och sen försöker göra saker för sin egen skull och för att just du mår bra av dem. Hela avsnittet, där Michaela även delar med sig av konkreta tips till hur du slutar sträva efter perfektion (och mår bättre på köpet!) kan du se här:

Ps. Du har väl inte missat att vi redan har snackat med…
Nicole Falciani om depression
Clara Henry om mens
HanaPee om långa relationer
Freja Lindberg om transaktivism
Sandra Beijer om olycklig kärlek
Annahita Yazdi om smink som killar hatar
Cassandra Klatzkow om kroppsaktivism
Min Stora Sorg om stjärnfamiljen
Jasmine Kara om destruktiva förhållanden
Wasima Ayad om att vara nykter