in

Nya “The dress” är här — och vi blir tokiga

yanny laurel 5afc073b9ca15

Hur kan man höra helt olika? Vad hör ni? Lyssna nedan! Mer

Åsiktsdelaren med den blå eller vita klänningen för tre år sedan har nu fått en konkurrent — och nu handlar det om vilket namn du hör.

Det var igår som en diskussion startade kring namnen Yanny och Laurel, som snabbt blev viral. Här nedan är ljudklippet som spred sig över Twitter där en röst får alla att bli tokiga — säger den Yanny eller Lauren? Avgör själva!

Åsikterna är minst sagt delade men det finns några som påstår sig höra olika ljud beroende på om de lyssnar på mobil, dator eller i hörlurar. För The Verge berättar Lars Riecke, professor i ljud och neuroteknik, att fenomenet inte är en illusion utan har en biologisk förklaring.

Det handlar bland annat om frekvensen från apparaten du lyssnar från men har också mycket att göra med vad du förväntar dig att höra. Eftersom det finns två namnalternativ kan örats mekanism skapa en uppfattning av namnet som du förväntas höra.

— Om du tar bort alla låga frekvenser kommer du höra Yanny medan om du tar bort alla höga frekvenser, hör du Laurel, säger Lars.

Han menar alltså att har du sämre hörsel, eller är äldre, och förlorat högre frekvenser i din hörsel så hör du med största sannolikhet Laurel. Bokstäverna Y och L är också bokstäver med fler och liknande frekvenser i ett och i en ljuduppspelning kan det då bli svårare att urskilja vad som sägs, än vad det är i verkliga livet.

Forskaren Bharati Chandrasekaran har ännu en teori då ljudet också är rätt brusigt:

— På grund av bruset, kommer din hjärna fylla i vad den tror det ska vara, säger Bharanti.

Han avslutar med att säga att han gärna gör en studie över hjärnvågorna hos ett gäng som hör Yanny och hos dem som hör Laurel för att få svar på diskussionen vad det kan bero på, och vi ställer gärna upp!

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för inspiration, skratt,

nyheter och tävlingar!