in

Ny svensk tjänst gör att du kan spåra dickpics – ”Alla bilder och filer lämnar spår”

dickpicklocator

Vill du veta exakt var en dickpic är tagen? Nu finns en tjänst som gör det enkelt att göra just det – men var försiktig med att dra förhastade slutsatser. Mer

I veckan lanserades DickPicLocator, en tjänst som gör det möjligt att se exakt var en dick pic är tagen. Bakom tjänsten ligger svensken Per Axbom, som fick idén en tidig söndagsmorgon när han låg sömnlös. I ett blogginlägg skriver han att tanken med DickPicLocator är att belysa hur mycket information som finns i våra digitala fotavtryck, till exempel bilder. Men han drivs också av ett engagemang som till stor del väckts av handbollsproffset och debattören Linnea Classon. Det var på hennes Instagram-konto, @assholesonline, som han blev medveten om vilket stort problem dickpics är idag.

Läs också:Anmäl alltid dickpics – det är sexuellt ofredande
Längst ned i artikeln finns en video som visar vad du ska göra när du får en dickpic och vilka steg man kan gå igenom när en anmälan görs. 

På DickPicLocator kan alla ladda upp en bild och kort därefter få veta exakt var bilden är tagen. Användaren kan därefter ta platsen och söka upp den på Google Maps för att få en ännu tydligare bild av var den ligger.

20750531_10154643248056604_470522072_n

Det är dock viktigt att komma ihåg att tjänsten endast kan ge svar på var bilden är tagen om bilden hat data som innehåller GPS-information, vilket de allra flesta mobilbilder gör. Det funkar alltså inte att ta en printscreen och ladda upp, bilden som ska undersökas måste vara nedsparad på telefonen. Kom också ihåg att bilder ibland kan skickas vidare och det finns ingen garanti för att personen på platsen där bilden är tagen faktiskt är ägaren till bilden.

[adSpace placement=”auto”]

My Vingren är journalist, researcher och lite av en internet-baserad my vingrendetektiv.

– Överlag så tycker jag att sådana här tjänster är jättebra, det är viktigt att man förstår och respekterar tekniken och internet, säger Vingren.

Hon menar också att det är bra att metadatan i just dickpics kollas upp och att den kan hjälpa polisen i deras arbete.

– Dickpics är ett typ av övergrepp där man blir kränkt om man får bilden trots att man inte bett om eller accepterat den. Det är bra att använda metadatan för att hjälp polisen, som inte alltid är de mest tekniskt kunniga. Saker som ”bara” händer på internet, till exempel dickpics, går sällan vidare till it-roteln för utredning.

Men det finns också risker med att förlita sig för mycket på GPS-koordinationer.

– Det kan vara så att bildens GPS-information har blivit manipulerad och att därför blir missvisande. Det kan också vara så att en bildpic är tagen i en lägenhet där den som tagit den inte ens bor.

”Alla filer lämnar alltid spår”

GPS-information är inte den enda som finns i bilder. Genom att läsa bildens metadata kan man också få fram om bilden är redigerad i till exempel Photoshop. Då kan det till och med vara så att man ser vad Photoshop-användaren heter och vilket företag som köpt in programmet.

– Alla filer lämnar alltid spår, oavsett om det är bilder eller word-dokument.

Hur gör man för att dölja sin GPS-data i bilder?

– I mobilen kan man stänga av plats-data. Annars finns det en rad olika webbsidor och tjänster där man kan ladda upp sin bild och rensa dess information. Det går också att göra i vissa bildredigeringsprogram.

Sparar inga bilder

DickPicLocator sparar inte ner bilder och de används inte i andra sammanhang. Däremot sparas platsen, tiden och kameramodellen i syfte att kunna se och dra slutsatser från statistik.

Man kan också ladda upp bilder som inte föreställer penisar för att kolla vart de är tagna.

Har du fått en oönskad dickpic? Det kan vara olagligt och ska alltid anmälas. I videon nedan får du veta hur man gör. 

[adSpace placement=”auto”]

 

 

___________________________________________________

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:


Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss