in

Ny studie visar: bakterier lever (och är smittsamma) så mycket längre än vi trodde

sprida bakterier

Finns det något värre än när någon börjar hosta eller nysa på tunnelbanan? Svar ja: när den som gör detta inte håller för och medresenärerna riskerar att hamna mitt i skottzonen. Och det värsta av allt är att alla våra farhågor om dessa bakterier verkar vara sanna.

Mer

Det har hänt att man ibland känt sig som en drama queen så fort någon i ens närhet hostar eller nyser och man övertydligt har vänt sig åt andra hållet eller slängt onda blickar mot bakterie-spridaren i fråga, men är det verkligen så överdrivet?

Vi vet sedan tidigare att bakterier kan färdas så långt som upp till 60 meter (vilket redan där får det att kännas hopplöst). Men nu har alltså ny forskning visat att de även har förmåga att hålla sig vid liv i upp till 45 minuter (!)

Studien genomfördes vid Queensland University of Technology i Australien av två forskare vid namn Lidia Morawska och Scott Bell som ville ta reda på hur det egentligen var möjligt för dessa smittsamma partiklar att behålla livhanken så pass länge.

För att testa detta tog de naturligt utandade bakterier (läs: partiklar från riktiga nysningar) som innehöll bakterien pseudomonas aeruginosa, vilket är den vanligaste smittospridaren när det kommer till bakterier.

Med storlek kommer styrka

Enligt Morawska så torkar de flesta bakteriepartiklarna ut vid kontakt med luft. Men, de större bakterierna tar det däremot längre tid för att torka ut och när de får kontakt med syre och kyls ned blir de lätta nog att hålla sig luftburna. Så även om de flesta bakterierna torkar ut snabbt i luften, så lever de större vidare betydligt längre…

focc88rkylning

Så, kan vi alla helt enkelt lova varandra att alltid ha en näsduk nära till hands om vi vet att det finns risk för potentiella host- och nysattacker på offentliga platser?

Och för att bäst lyckas finta de här obehagliga små demonerna är det bästa tipset på marknaden att hålla dig i form i övrigt: sov ordentligt, få i dig rätt vitaminer och näringsämnen och som alltid – behandla din kropp som ett tempel. Och känner vi inte att detta skulle räcka till får vi helt enkelt dra fram det hemliga vapnet: handspriten.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:


Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss