in

Ny statistik visar: dödligt våld mot kvinnor ökar

brå våld i nära relation

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, presenterar i sin senaste rapport sorgliga siffror. Antal kvinnor som fallit offer för dödligt våld har mer än fördubblats sen 2017. Mer

När Brottsförbyggande rådet, BRÅ, i veckan presenterade ny statistik stod det klart att det dödliga våld som kvinnor utsätts för ökade mellan åren 2017 och 2018. I 33 fall av totalt 108 år 2018 var det kvinnor som drabbades av det det dödliga våldet, och i två tredjedelar av de fallen blev en kvinna dödad av en person som hon är eller har varit i en relation med.

I sin rapport skriver BRÅ:

”Jämfört med 2017 var både antalet och andelen fall av dödligt våld i parrelationer fler. För kvinnliga offer har antalet mer än fördubblats (+12 fall) och för manliga offer har antalet ökat med 3 fall. I tolkningen av resultatet bör man tänka på att det inte är ovanligt att antalsmässigt små kategorier uppvisar ganska stora variationer från år till år.”

Regeringen satsar 45 miljoner kronor

För att bekämpa problemet med våld i nära relationer satsar nu regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna 45 miljoner extra i vårbudgeten på att motverka våldet. Det är bland annat Nationellt centrum för kvinnofrid som ska få mer resurser.

– Varje människa ska kunna känna sig trygg i sitt eget hem, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen i en intervju med Ekot i Sveriges radio.

Läs också: Var fjärde ung kvinna riskerar att gå Josefin Nilssons öde till mötes

Den senaste veckan har frågan om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation varit högaktuellt i samband med att dokumentären Josefin Nilsson – älska mig för den jag är visades på SVT. Ainbusk-sångerskan avled 46 år gammal efter att ha blivit svårt psykiskt och fysiskt misshandlad av sin före detta pojkvän.

Har du varit utsatt för övergrepp och behöver råd, stöd eller någon att prata med?

Hjälplinjen – tillfälligt psykologiskt stöd 

Öppet kl 13-22 alla dagar
Telefon 0771-22 00 60
www.1177.se/Stockholm/Om-1177/Om-Hjalplinjen

Mind Självmordslinjen

Stödlinje för personer med tankar på självmord eller närstående till personer med tankar på självmord.Öppen kl. 06-24 varje dag.

Telefon: 90101
chat.mind.se

HOPP- Riksorganisationen mot sexuella övergrepp

Telefon: 0761999343
hopp.org

Sveriges Tjejjourer

För alla som definierar sig som tjejer.

Hitta din lokala jour på: https://tjejjouren.se/