in

Nu vill regeringen skärpa reglerna kring skönhetsingrepp

regeringen skärper reglerna kringskönhetsingrepp
Källa: Anna Sastre / Unsplash

Nu vill regeringen skärpa reglerna kring ingrepp som görs i estetiskt syfte, så som läppförstoring och bröstimplantat. Mer

Marknaden för estetiska ingrepp har hittills varit relativt oreglerad i Sverige och i ett nytt lagförslag vill regeringen nu skärpa reglerna. Det nya lagförslaget gäller skönhetsingrepp så som läppförstoringar, fettsugningar och bröstimplantat.

Regeringens förslag går till största del ut på att ingrepp enbart ska få utföras av utbildad personal. Läkare, tandläkare och sjuksköterskor är de enda som kommer vara behöriga att utföra injektionsbehandling så som kindlyft och läppförstoring. Estetiska kirurgiska ingrepp så som bröstimplantat och fettsugning kommer enbart få utföras av specialistläkare. Aktörer på marknaden kommer behöva teckna en försäkring så att patienter lättare ska kunna få ersättning vid komplikationer.

Lena Hallenberg, socialminister, säger till TV4 Nyheterna att hon tror att de som gör skönhetsingrepp idag förväntar sig att det finns ett patientskydd men att det inte är så verkligheten ser ut – därför behöver marknaden för skönhetsoperationer regleras.

– Vi hoppas att oseriösa aktörer lämnar marknaden, säger hon.

Om förslaget går igenom kommer lagen börja gälla vid årsskiftet 2020-2021.

VeckoRevyn har sökt Lena Hallenberg för en kommentar.