in

Nu stänger Uber av resenärer med för låga betyg – för att skydda förarna

uber
Källa: Unsplash/Dan Gold

När Uber uppdaterar sina anvädarregler kommer uberresenärer med låga betyg att stängas av från plattformen. Tanken är att det ska stärka säkerheten för förarna och inspirera till en ömsesidig respekt.  Mer

Uber lanserades i Sverige 2012 och via appen kan du beställa en Uber-bil som kör dig till din önskade destination. Efter en avslutad resa får föraren och passageraren möjlighet att betygsätta varandra mellan 1 och 5, där 5 är toppbetyg. Du kan också skriva komplimanger eller kritik direkt i appen. Nu tar Uber ett steg till i utvecklingen för att en resa ska bli bra för såväl kund som förare. I de uppdaterade användarreglerna för Uber inför de nu avstängningar för passagerare med för lågt betyg, eller för många negativa kommentarer skrivna av förare.

image002
Källa: Uber.

– En resa med Uber ska vara en bra upplevelse för både förare och passagerare. Förarna är en viktig del av vår verksamhet och deras fordon är deras arbetsplats, säger Joel Järvinen, Nordenchef på Uber i ett pressmeddelande.

Att stänga av passagerare som beter sig respektlöst är inget nytt. Uber började redan med detta under maj månad i USA – men det är först nu den nya satsningen lanseras i utvalda länder i Europa.

Hur kommer avstängningen gå till?

En resenär med för lågt betyg kommer först att bli varnad och få tips på hur hen kan förbättra sitt betyg. Om betyget fortsätter att vara lågt kommer användaren att stängas av temporärt. Sker ingen förändring gäller en permanent avstängning. 

Tips på hur du får bra betyg av föraren

I ett pressmeddelande listar Uber vad som kan vara bra att tänka på som resenär.

  • Behandla föraren med respekt och var trevlig.
  • Kom i tid, låt inte föraren vänta när hen har anlänt.
  • Smäll inte i bildörrar och skräpa inte ner i bilen.
  • Respektera förarens personliga utrymme, alla vill inte småprata.
  • Följ trafiklagarna och uppmuntra inte föraren att exempelvis köra snabbare eller ta in fler personer i bilen än vad som är tillåtet.

Inte jättesvåra regler att följa!

Nyfiken på att se vilket Uber-betyg du har? Logga in på din profil så kan du se betyget högst upp till vänster under ditt namn.