in

Nu förbjuds Tiktok i USA

tiktok usa förbjuds trump
Bildkälla: Kon Karampelas / Unsplash

Nu förbjuder Donald Trump och USA:s regering Tiktok och Wechat i USA. Mer

President Donald Trump förbjuder nu apparna Tiktok och Wechat i USA, det skriver CNBC. Mer specifikt förbjuder han de kinesiska företag som äger apparna från att göra transaktioner med amerikanska företag, vilket i praktiken skulle innebära att man exempelvis inte kommer kunna ladda ner Tiktok från amerikanska app-affärer. Nu har företagen fått 45 dagar på sig att hitta nya amerikanska ägare – annars kommer apparna bannlysas helt i landet.

Varför vill Trump förbjuda Tiktok i USA?

Trump menar att Tiktok och Wechat är ett hot mot den amerikanska staten. Detta då han menar att Wechat samlar in information om amerikanska användare, som sedan kan delas med Kina. Han menar också att Tiktok används som ett verktyg för att sprida desinformation och propaganda som gynnar den kinesiska staten. I en exekutiv order skriver Donald Trump att ”USA måste vidta aggressiva åtgärder mot ägarna av Tiktok för att skydda vår nationella säkerhet”.

Samtidigt hotar nu det kinesiska företaget Bytedance, som äger Tiktok, med att stämma Trumps administration. På deras hemsida skriver de att de är chockade över presidentens beslut, och att förbudet inskränker både yttrandefriheten och den fria marknaden.

Om Tiktok kommer köpas upp av ett amerikansk företag återstår att se. Trump har tidigare sagt att det inte spelar någon roll vilket företag som köper appen, så länge det är ”ett stort företag”, ”ett säkert företag” och ”ett väldigt amerikanskt företag”. Enligt uppgifter han har gett Microsoft fram till den 15 september att förhandla fram ett avtal med Bytedance.