in

Nu får USA en ny president – så tycker Joe Biden i 7 viktiga frågor

joe biden dragarbild

Den 20 januari blir Joe Biden officiellt USA:s 46:e president. Men var står han egentligen i frågor som rör abort, klimat och covid-19? Mer

Den 20 januari är det dags för invigningsceremonin där Joe Biden ska sväras in som ny president i USA. Att hans och föregångaren Donald Trumps politik skiljer sig åt vet vi, men vad kan vi förvänta oss av Joe Biden som president? Här är vad han lovade innan valet – hur hans tid i Vita huset blir återstår att se!

Klimatfrågan

Joe Biden vill avveckla fossila bränslen och investera i miljövänliga alternativ. Han vill även göra kollektivtrafiken i storstäder mer miljövänlig. En ambition är att skapa ett koldioxidfritt elnät till år 2035 och även investera i användandet av elbilar. Han vill också att USA ska gå med i Parisavtalet igen, som är ett globalt klimatavtal med syfte att begränsa den globala uppvärmningen och minska utsläppen.

Det är dock oklart var Biden står i frågan om att förbjuda “frackning”, skriver CBS News. Fracking är en metod som används för att utvinna naturgas och skifferolja. Metoden är omdebatterad eftersom det finns en risk att grundvattnet blir förorenat.

Brott- och polisfrågan

Efter Black lives matter-protesterna är polisfrågan het i USA. Aktivister tycker att resurser ska flyttas från brottsbekämpning till samhälleliga åtgärder såsom att stötta minoritetsgrupper. Joe Biden har en annan lösning på frågan om hur rasism inom poliskåren ska bekämpas och vill istället ge polisen ökade resurser för att bland annat skapa en större mångfald inom kåren.

I början av sin politiska karriär var Biden positiv till “kriget mot droger”, men idag vill han istället avkriminalisera användandet av cannabis.

Abortfrågan

Under 80-talet röstade Joe Biden ja till förslaget som skulle ge enskilda delstater rätt att upphäva rätten till fri abort, skriver New York times. Sedan dess har han ändrat sin ståndpunkt och idag stöttar han aborträtten.

Ambitionen är att ta bort Trumps “global gag rule” som begränsar hälsoorganisationers bidrag om de utför aborter eller ens ger information om det. Biden vill återinföra statliga bidrag till Planned Parenthood, som är en organisation för sexuell och reproduktiv hälsa.

HBTQIA+-rättigheter

Både Joe Biden och vicepresident Kamala Harris vill förändra situationen för HBTQIA+-personer i landet. Ett löfte är att återkalla förbudet att transpersoner inte får arbeta inom militären. Han vill få igenom lagförslaget “Equality Act” som innebär att det ska vara olagligt att diskriminera någon på grund av kön, könsidentitet eller sexuell läggning. Biden är för samkönade äktenskap.

Migrationsfrågan

Under Barack Obamas och Bidens första två år vid makten deporterades många illegala invandrare, enligt The Guardian. Bidens nuvarande ståndpunkt är att stoppa bygget av muren vid gränsen till Mexico. Han ska också upphäva inreseförbudet som innefattar sju länder i Afrika och Mellanöstern – ett direktiv som hindrat människor från dessa länder att resa in i landet.

Att hitta föräldrarna till de över 500 barn som skilts från sina mammor och pappor vid gränsen under Trump-administrationen är en av Bidens prioriteringar.

Sjukvård

Joe Biden vill utveckla Obamacare och därmed ge fler amerikaner tillgång till sjukförsäkring. När det gäller coronakrisen är han för ett användande av ansiktsmask och vill erbjuda gratis tester för alla. En annan plan är att skapa en nationell smittospårningsenhet och ge ersättning till sjukvårdspersonal som jobbar i frontlinjen. Han vill också erbjuda kostnadsfri vaccinering till alla amerikaner.

Skattefrågan

Joe Biden vill satsa på välfärden genom att bland annat höja både bolags- och inkomstskatten, främst för stora företag och de absolut rikaste.  Han önskar också att höja minimilönerna och investera i att varor och tjänster ska tillverkas i landet.