in

Nu börjar Imdb ”F-märka” filmer som klarar de feministiska kraven

imdb f markt veckorevyn

På den gigantiska filmdatabasen Imdb kan man söka på och betygsätta i princip alla filmer som finns. Nu har filmerna dessutom börjat få en ny feministisk märkning: F-märkningen. Databasens senaste nyhet är alltså en så kallad ”F-rating” som är en slags feministisk klassificering. Det är nämligen endast filmer som är skrivna, regisserade eller har roller […] Mer

På den gigantiska filmdatabasen Imdb kan man söka på och betygsätta i princip alla filmer som finns. Nu har filmerna dessutom börjat få en ny feministisk märkning: F-märkningen.

Databasens senaste nyhet är alltså en så kallad ”F-rating” som är en slags feministisk klassificering. Det är nämligen endast filmer som är skrivna, regisserade eller har roller som spelas av kvinnor kan få märkningen. Den skapades av regissören Holly Tarquini år 2014 och är inspirerad av det tidigare Bechdel-testet som kräver att en film innehåller minst två namngivna kvinnor som pratar om något annat än en man.

– Det här är viktigt eftersom filmer av och med kvinnor ofta har mindre budgetar för reklam vilket för att de är svårare för publiken att hitta, säger Holly Tarquini till The Guardian.

I skrivande stund har över 40 biografer och filmfestivaler världen över anammat märkningen och nu har alltså även världens största filmdatabas också gjort det och märkt fler än 21 000 titlar som ”F-rated”. Dock verkar det inte vara synligt på enskilda filmers sidor utan för att hitta en F-märkt film behöver man söka i det vanliga sökfältet efter ”f-rated” och sedan klicka sig vidare till ”keywords”.

– F-märkningen är ett bra sätt att belysa kvinnor både framför och bakom kameran, säger Col Needham på Imdb till BBC.

Om den nya märkningen kommer implementeras i hemsidans ordinarie gränssnitt vet vi inte än men eftersom det är nytt för sajten så lär den som väntar få se.

Oavsett om F-märkningen fått stor spridning så säger Holly att det fortfarande finns mycket att göra för att öka den kvinnliga representationen i filmvärlden.

– Jag hoppas att F-märkningen kommer bli överflödig allt eftersom de historier som berättas på film allt mer börjar likna vår kultur och att 50 procent av historierna vi ser kommer vara berättade av och med kvinnor, säger Holly Tarquini till The Guardian.