in

Nu börjar folkmordsrättegången mot Israel – 5 frågor och svar

domstol
Bildkälla: Unsplash

Sydafrika anklagar Israel för att utföra folkmord i Gaza. Här är allt du vill veta om rättegången som nu inleds. Mer

Vad har hänt?

I slutet av december skickade Sydafrika in en stämningsansökan till FN:s Internationella domstol, ICJ. I den anklagar de Israel för att ha brutit mot folkmordskonventionen från 1948. I stämningsansökan lyfter Sydafrika att tusentals civila dödats i Gaza, att en hög andel av dödsoffren är barn och att en majoritet av sjukhusen är ur funktion. Därför gör Israel sig skyldiga till folkmord i Gaza.

Varför just Sydafrika?

Både Sydafrika och Israel har skrivit under folkmordskonventionen, och därmed förbundit sig att inte utföra folkmord samt att förhindra dessa från att begås. Palestina är inte medlem i FN och kan därför inte driva frågan i domstol själv. Men Sydafrikas regering har länge sympatiserat med palestinierna (till skillnad från den förra sydafrikanska apartheidregimen som var allierade med Israel).

Vad händer nu?

Sydafrika kräver att militäraktionerna ska stoppas omedelbart och att Israel stämplas för folkmordsbrott. Torsdagen den 11 januari inleddes utfrågningarna vid FN:s högsta rättsliga organ i Haag. Ett beslut om huruvida Israel ska avbryta offensiven kan komma inom några dagar eller veckor. Det är juridiskt bindande men följs inte alltid i praktiken. Till exempel gav domstolen Ryssland order om att stoppa invasionen av Ukraina i mars 2022.

Gör Israel sig skyldiga till folkmord?

Ett beslut i den andra frågan, om Israel gör sig skyldiga till folkmord eller inte, lär dröja. Det kan ta åratal innan domstolen kommer fram till ett beslut. Israel har kraftigt fördömt anklagelserna, och säger att de gjort sitt yttersta för att undvika civila offer. De menar att den militära operationen sker i självförsvar.

Hur många civila dödas i Gaza?

Under torsdagens slutplädering i rätten lyfte Sydafrika följande statistik:

  • 247 palestinier dödas varje dag.
  • 117 barn dödas varje dag.
  • 5 barn dödas varje timme.
  • 48 mammor dödas varje dag.
  • 2 mammor dödas varje timme.

Källor: Al Jazeera, SR och Yle.