in

Nu blir Jessica Meir den första svenska kvinnan i rymden

Nu är det dags! Astronauten Jessica Meir ska till rymden, och blir därmed den första svenskan att göra den otroliga resan. Mer

Astronauten Jessica Meir är född i USA, men med en mamma från Västerås blir hon den första kvinnan med svenskt medborgarskap i rymden. Hon blir också, efter Christer Fuglesang, den andra svensken någonsin att göra resan.

Den 25 september kommer hon, tillsammans med två andra astronauter, resa från Bajkonur i Kazakstan till den internationella rymdstationen ISS och stanna där till våren 2020. Med på resan är Hazzaa Ali Almansoori, Förenade Arabemiratens första astronaut i rymden, och Oleg Skripochka från Ryssland som besökt ISS flera gånger tidigare.

– Det här är något jag har drömt om hela livet, sen jag var fem år gammal. Vid den här tidpunkten är det fortfarande lite overkligt att det kommer att hända, sa Jessica Meir under en presskonferens i början av september. 

Ombord på resan har Meir med sig en svensk och en israelisk flagga, en symbol för hennes mamma och pappa, som är från Israel.