in

Nu blir det gratis att ta cellprov – i HELA Sverige

Att gå och ta sitt cellprov när man bli kallad är superviktigt, men är ändå något många struntar i. Nu kanske fler kommer gå när de ska – det blir nänligen gratis för alla! Mer

Efter en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen kommer det nu bli gratis för alla i Sverige att gå och ta sitt cellprov. Som det är nu är kostnaden olika beroende på var man bor i landet. I vissa landsting är provtagningen redan nu gratis, medan det i andra delar i landet kan kosta upp till 200 kronor.

– När cellprovet och screeningen nu blir avgiftsfri hoppas vi att fler kvinnor deltar, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i Vänsterpartiet, till Aftonbladet.

Beroende på ålder blir man kallad till gynekologiskt cellprov för screening för livmoderhalscancer med tre till sju års intervall. Det gäller för de cirka 2,6 miljoner kvinnor i Sverige i åldrarna 23-64 år.

Satsningen beräknas kosta 141 miljoner kronor per år och träder i kraft vid årsskiftet.

Här nedan kan du se varför det är så viktigt att gå och ta cellprov!

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.