in

Nu blir det gratis att ta cellprov – i HELA Sverige

cellprov gratis dragare

Att gå och ta sitt cellprov när man bli kallad är superviktigt, men är ändå något många struntar i. Nu kanske fler kommer gå när de ska – det blir nänligen gratis för alla! Mer

Efter en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen kommer det nu bli gratis för alla i Sverige att gå och ta sitt cellprov. Som det är nu är kostnaden olika beroende på var man bor i landet. I vissa landsting är provtagningen redan nu gratis, medan det i andra delar i landet kan kosta upp till 200 kronor.

– När cellprovet och screeningen nu blir avgiftsfri hoppas vi att fler kvinnor deltar, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i Vänsterpartiet, till Aftonbladet.

Beroende på ålder blir man kallad till gynekologiskt cellprov för screening för livmoderhalscancer med tre till sju års intervall. Det gäller för de cirka 2,6 miljoner kvinnor i Sverige i åldrarna 23-64 år.

Satsningen beräknas kosta 141 miljoner kronor per år och träder i kraft vid årsskiftet.

Här nedan kan du se varför det är så viktigt att gå och ta cellprov!

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.