in

Nu blir alla klädstorlekar likadana i hela EU (det kommer bli så mycket lättare att shoppa!)

kladstorlek eu dragare

Samma storlek på två par jeans, men de ena paret är alldeles för små och de andra är för stora. Känns det igen? Nu ska det bli ändring på det! Mer

Vi är nog många som stått i provhyttar och undrat vad tusan det är för fel på kläderna i alla butiker – eller vad det är för fel på våra kroppar. En storlek kan passa superbra på en tröja i en butik, men i en annan butik är en tröja i samma storlek för liten. I och med att näthandeln även ökat de senaste åren är det ännu jobbigare att klädstorlekarna inte är konsekventa. Med nätshopping blir allt så mycket jobbigare om det blir fel. Man kan inte bara kolla i butiken om det finns en annan storlek tillgänglig, utan man måste skicka tillbaka det plagg som inte passade och beställa ett nytt. Suck!

Idag motsvarar en italiensk damstorlek 44 en svensk storlek 38, och 12 i Storbritannien. Men nu ska det bli lättare att shoppa kläder inom hela EU!

19 september, presenterades ett nytt storlekssystem som ska ha blivit klar att användas.

– Det är ett logiskt system, där man ska kunna mäta sig själv och få sin storlek, säger Mikael Sandström från Svensk Handel stil, till Göteborgs-Posten.

En topp för en tjej ska utgå från bystmåttet. Om du mäter 86-90 cm kommer den storlek som passar dig vara 88. För nederdelar, kjol, byxor och shorts, kommer storleken utgå från stussmåttet. Om du mäter 94-98 cm runt höfterna kommer storlek 96 passa dig.

Tanken är att man bara ska kunna mäta med ett måttband för att hitta den storlek som passar en i butikerna.

– Det ska bli tydligt för både kund och företag. Som kund är man nu inte så medveten om vilka mått man har, utan har bara köpt en storlek. Vi har inte hittat på fler storlekar, utan de som finns kommer bara att översättas till det nya systemet, säger Lotta Silow, Size & fit co-ordinating manager på KappAhl, till GP.

Från och med nästa år ska det nya storlekssystemet vara klart att användas. Men det kommer bli en del kläder med två storlekslappar på sig under de kommande åren av de butiker som väljer att använda sig av systemet, eftersom det är frivilligt.

– Dessvärre. Men det är ingen vits med ett storlekssystem som inte används. Så det är ett stort implementeringsarbete vi har framför oss. Det är viktigt att de stora företagen anammar detta nu, så kommer de andra att ta efter, säger Mikael Sandström till GP.

I december fattas det formella beslutet i CEN:s tekniska kommitté, European Committee for Standardization.

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.