in

Nu berättar Linn Ahlborg om de läckta nakenbilderna: ”Jag träffar inte ens killar längre för jag är så jävla rädd att bli utnyttjad”

linn ahlborg om nakenbilderna

För första gången talar Linn Ahlborg ut om när bilder på hennes bröst spreds, och hur det har påverkat henne. Mer

För drygt ett halvår sedan fick en av Sveriges största youtubers och bloggare, Linn Ahlborg, ett meddelande på Instagram. Det innehöll en nakenbild på Linn. Det var en bild där man såg Linns bröst och som hon hade skickat i förtroende till en kille. Snart började tusentals meddelanden trilla in, alla innehållandes nakenbilden, och den dök upp överallt i sociala medier.

I en YouTube-video berättar hon nu för första gången om vad som egentligen hände och hur hennes liv har påverkats av bildspridningen.

– Jag skulle kunna sitta här och försöka förminska det hela, säga att bröst är bröst. Men hur mycket jag än försöker intala mig de grejerna så går det inte att komma ifrån att det var skitjobbigt när det väl hände, säger Linn Ahlborg i videon och fortsätter:

– Jag blir lite skämsig när jag pratar om det här, för jag tycker att det är pinsamt. Men jag tänker inte sitta och skämmas för att jag har skickat en nakenbild, för helt ärligt, vem fan har inte gjort det?

Nu måste jag ringa mamma

När Linn fick det första meddelanden som innehöll bilden började hon direkt skriva på ett svar: var har du fått bilden från? Har du sett den någon annanstans? Har du skickat den vidare? 

Men innan hon hann skicka iväg svaret hade inkorgen redan fyllts av liknande meddelanden. Ett 50-tal personer hade skickat nakenbilden till henne.

– Det var då jag insåg att ”nu måste jag ringa mamma”, berättar Linn.

Linn Ahlborg: ”Hela jävla skolan visste om de”

Under perioden när det var som värst fick Linn runt 10 000 meddelanden med bilden på Instagram

– Jag läste varenda ett av de här meddelandena, dels för att försöka ta reda på var de kom från, men vid det här laget låg de överallt. Och dels på grund av rädslan att det skulle dyka upp fler.

Instagram, Twitter, Snapchat, Youtube och porrsidor fylldes av nakenbilden på Linn. Och precis som hon hade fruktat så dök det snart upp ytterligare en bild. Linn hade svårt att sova, hon uppdaterade sina flöden i panik för att se om något mer hade dykt upp, och när hon kom till skolan möttes hon av viskningar och skratt.

– Jag tror inte ni kan förstå hur det var för mig att gå till skolan efter att det här hände. Hela jävla skolan visste om det. Det blev helt tyst när jag gick förbi i korridorerna, och när jag hade passerat så började folk viska och skratta. Jag hade en så jävla stor klump i magen, och den här klumpen finns ju kvar än idag, eftersom bilderna finns kvar, säger Linn.

Visa det här inlägget på Instagram

that’s what he said

Ett inlägg delat av LINN AHLBORG (@linnahlborg)

Folk tycker inte sämre om mig

på grund av det här

Linns största rädsla i samband med att bilderna läcktes var vad folk skulle tycka om henne. Hon var orolig för vad henne hennes familj, fans och de företag som samarbetade med henne skulle säga. Men den oron visade sig vara obefogad.

– Folk tycker inte sämre om mig på grund av det här, min familj älskar mig precis lika mycket och företag vill fortfarande förknippas med mig.

Trots att det gått över ett halvår sedan den första bilden läcktes, så blir Linn påmind om det varje dag. Folk fortsätter sprida bilderna och skriva om henne på Flashback.

– Jag känner mig fortfarande så liten och smutsig när det slår mig att min kropp ofrivilligt ligger ute för alla att se.

I videon uppmanar Linn också sina följare att inte skicka nakenbilder.

– Det är så lätt att de hamnar i fel händer. Det är inte värt det, säger hon.

Jag träffar inte ens killar längre, för att jag är så jävla rädd att bli utnyttjad

Linn har än idag svårt att sova om nätterna, och när hon väl sover drömmer hon mardrömmar om att andra bilder på henne sprids. Varje kväll innan hon lägger sig går hon igenom alla sina konton för att se att hon inte råkat publicera någon bild av misstag. Linn har också börjat kolla igenom sin kamerarulle efter varje gång hon duschat eller varit naken hemma, för att dubbelkolla att inga bilder tagits av misstag. Hon letar efter kameror på offentliga toaletter och har tejpat över sin egen webbkamera på datorn.

– Jag träffar inte ens killar längre, för att jag är så jävla rädd att bli utnyttjad och fotad eller filmad naken. Alltså, förstår nu hur paranoid jag har blivit?

Se hela Linn Ahlborgs videon här:

Den 1 januari 2018 infördes ett nytt brottrubricering i Sverige, den kallas olaga integritetsintrång (4 kap. 6c § första stycket femte punkten BrB) och tar sikte på att stoppa just spridningen av nakenbilder eller videos, så kallad revenge porn.