in

Nikki i Idol-juryn: ”Justin Bieber är alltid lika trevlig och schysst”

Nikki Amini född i iran kom till sverige som ettåring
Pär Bäckstrand/TV4

Ingen kan väl ha missat att vi har en ny Idol-jury, och att den som kanske väckt allra störst uppmärksamhet är tjejen i gänget – Nikki Amini? Men vem är hon egentligen? Vi har träffat Nikki och tagit henne på pulsen. Mer

Redan efter premiärprogrammet fick den nya Idol-jurymedlemmen Nikki Amini en massa kritik, och en del så fula påhopp att TV4 tvingades stänga ner sina kommentarsfält. Till Aftonbladet kommenterade hon händelsen:
– Jag har fattat att det finns åsikter om att jag tar för mycket plats men jag förstår ärligt talat inte hur folk har tid att sitta och kommentera. Det är ingen nyhet att det sticker i ögonen när en ny person tar plats och vågar säga vad man tycker och inte ursäktar sig. Sen är jag tjej med. Jag hoppas det inte beror på det men jag har märkt att det sticker lite extra.
Vi stämde möte med Nikki för att ta reda på lite mer om vem hon är bakom den tuffa fasaden.

Född i Iran, kom till Sverige som ettåring

Nikki Amini är född i Iran, men var bara ett drygt år gammal när hon kom till Sverige tillsammans med sina föräldrar och sin storasyster. Hon växte upp i Akalla och har bott i Sverige i nästan hela sitt liv, förutom under de senaste årens jobb inom den internationella musikindustrin.
– Det är Sverige som är hemma för mig, och Stockholm är en fantastisk stad. Även om jag gillar London, där jag jobbade för Universal fram till i våras, så saknade jag min familj och mina vänner här hemma. Jag är väldigt hemkär.

Leif GW Persson stor idol

Att Nikki Amini skulle arbeta med musik var ingen självklarhet, som liten hade hon helt andra drömmar.
– Då ville jag bli polis, ett yrke jag länge fascinerats av. Leif GW Persson är en av mina stora idoler, haha. Ett tag var jag också inne på att bli astronaut.

Hur kom du in på musik?
– Min pappa var musiklärare och spelar setar, ett traditionellt persiskt folkinstrument. När jag växte upp anordnade han konserter med artister från Iran, och då fick jag vara med och hjälpa till på olika sätt, som att överlämna blommor till artisterna och sälja cd-skivor.

Nästa steg mot musikbranschen tog Nikki när hon i åttan gjorde praktik på tidningen Okej.

– Där fick jag min första inblick i popvärlden, bland annat hjälpte jag till backstage vid Okej-dagen och fick träffa alla artister. När jag växte upp var MTV väldigt stort, jag tittade mycket på alla musikvideos som visades. Jag har nog alltid fascinerats av musikbranschen.

Några år senare, när Nikki studerade psykologi på universitetet, fick hon upp ögonen för marknadsföring och pr-branschen.

– Psykologistudierna gav mig försmak till att jobba med kommunikation. Sedan sökte jag mig till Berghs School of Communication där en av mina klasskompisar jobbade på Warner Music. Han tipsade mig om en tjänst som promotion manager där. Jag sökte och fick tjänsten! Det var mitt första riktiga jobb.

Nikki Amini flyttade till LA – där började allt

[adSpace placement=”auto”]

Nikki jobbade på Warner Music i två år innan hon blev headhuntad till klädföretaget WESC. Efter två år i modebranschen längtade hon tillbaka till musikbranschen och flyttade till Los Angeles för att studera Music Business management och var samtidigt trainee på Universal. Efter ett år i LA sökte Nikki ett jobb på Universal i Stockholm, som hon fick, och flyttade tillbaka.

Måste våga ta plats

Hur kommer det sig att du har lyckats, och fortfarande lyckas, så bra i karriären?
– I grund och botten beror det nog på att jag tror på mig själv och vet vad jag är bra på. Oavsett vad du bestämmer dig för att göra i livet måste du först och främst tro på dig själv, och därefter kunna övertyga andra om att du är så bra som du själv vet att du är. Dessutom har jag hög arbetsmoral, är ambitiös och effektiv. Jag är driven, ställer höga krav på mig själv och vill hela tiden utvecklas.

Måste man ha vassa armbågar för att lyckas så bra som du gjort?
– Nej, men man måste våga ta plats. Och våga säga vad man tycker. Man måste lita på sin magkänsla och inte bara ”go with the flow”.

Hur är det då att vara tjej i musikbranschen som väl är rätt mansdominerad?
– Visst är musikbranschen mansdominerad, men jag har aldrig sett det som ett hinder. Mitt fokus ligger på att göra det jag älskar. Jag tillåter inte andra människor att sätta begränsningar för mig.

Vad är det du gör i ditt jobb, rent konkret?
– Senast har jag jobbat som international marketing manager på Universal Musics huvudkontor i London, där jag ansvarat för artisternas globala marknads- och pr-strategier. Det innebär ”day to day” väldigt mycket mejlande, konferenssamtal, möten, resor och så vidare. När en artist exempelvis släpper en ny singel så görs en plan tillsammans med artisten och dennes management för vilka kanaler artisten ska marknadsföras i, vilka städer och länder som ska besökas, tv-framträdanden med mera.

Enrique, Justin och Rihanna är favoriter

Har du verkligen jobbat med alla dessa stora stjärnor som det påstås – som Rihanna, Avicii, Justin Bieber och Lady Gaga?
– Alla verkar så förvånade över detta, men man måste komma ihåg att Universal som jag jobbat på är världens största musikbolag och har de största artisterna signade till sig. Och eftersom jag är duktig på det jag gör har jag fått jobba med de största artisterna. Så det är inte så märkligt.

Justin Bieber
Justin Bieber är en av alla världsstjärnor Nikki jobbat med.

Vem av alla stjärnor har du fått mest personlig kontakt med?
– Det är artistens management som har mest direktkontakt med artisten. Vissa artister har jag träffat mer än andra och man klickar såklart väldigt olika med olika artister. Enrique Iglesias är en av mina favoriter, jag har haft SÅ mycket kul med honom och hans management-gäng. Justin Bieber och Rihanna har jag också träffat ett flertal gånger och de har alltid varit trevliga och schyssta.

[adSpace placement=”auto”]

Någon du inte klickat så bra med?
– Nej, jag har alltid blivit väl bemött, vilket kanske beror på att jag enbart träffar artisterna i professionella sammanhang.

Nikki Amini: ”Elakt ge falska förhoppningar”

Från redan etablerade stjärnor till morgondagens stjärnor, närmare bestämt deltagarna i årets upplaga av Idol. Nikki har fått en del kritik för att hon är lite väl hård i sina omdömen om de sökande. Tycker hon själv att hon är lite väl taskig ibland?
– Inte alls. Det här är tolfte säsongen av Idol så man borde ju veta vad det går ut på när man söker. Jag tycker också det är viktigt med konstruktiv feedback. Känner jag att det inte finns något att bygga vidare på är det schystast att vara ärlig. Det är tvärtom elakt att ge någon falska förhoppningar.

Har du fått någon speciell ”roll” tilldelad dig för hur du ska vara i Idol-juryn?
– Nej, ingen uttalad, men vi tre i juryn är väldigt olika som personer och vad gäller våra bakgrunder, något jag tycker är väldigt bra. Ibland är vi inte överens, men när vi alla tre känner att ”här finns någonting” känns det verkligen som om personen i fråga är något utöver det vanliga.

Vad tittar du själv mest efter hos dem som söker?
– Jag utgår ifrån att man kan sjunga. För att kunna bli en framgångsrik artist i den kommersiella popvärlden måste man utöver det ha en personlighet som berör och engagerar. Karisma och utstrålning får aldrig underskattas! Och även om det låter klyschigt gäller det att ha ”hela paketet”, man kan inte tumma på någonting om man ska ha en chans att bli världsstjärna.

Hur hamnade du i Idol-juryn?
– Produktionsbolaget kontaktade mig eftersom det var en tjej där jag tidigare jobbat med som tipsade om mig. Jag bodde i London då och hade ingen koll på att man sökte nya jurymedlemmar. Sedan fick jag komma till Stockholm och provfilma och på den vägen är det.

Sista frågan – har du själv någonsin funderat på att bli artist?
– Nej, aldrig.

FAKTA
NAMN
: Nikki Amini.
ÅLDER: 31 år.
GÖR: Driver eget management- och konsultbolag.
FAMILJ: Mamma, pappa, storasyster Gazal, pojkvännen Niklas.
IDOL/FÖREBILD: ”Mina föräldrar och min storasyster har alltid varit mina stora förebilder. Annars är det stora personligheter som Leif GW Persson, Hans Rosling eller Zlatan Ibrahimovic som också är duktiga på det de gör och kan sin sak till hundra procent”
BOR: Östermalm, Stockholm.
AKTUELL: Ny medlem av Idol-juryn (TV4), som förutom Nikki består av Fredrik Kempe och Quincy Jones III.

IDOL sänds under de två återstående kvalveckorna (vecka 36 och 37) måndag, tisdag och onsdag kl 20 i TV4. Därefter följer i vanlig ordning kvalvecka och fredagsfinaler.

Foto på Nikki Amini: Pär Bäckstrand/TV4