in

Molly Sandén: ”Det handlar om att göra slut – med sig själv och andra”

Molly Sandén om att göra slut med Danny Saucedo, växa upp, ålder och från melodifestivalen till pop

I 13 år har 26-åriga Molly Sandén varit en del av popscenen i Sverige. Från ett Melodifestivalen-sound till texttung pop på svenska, är hon idag en artist som får många – framförallt unga kvinnor – att känna ”det handlar om mig”. För trots att Molly Sandén är allt annat än en vanlig Svensson, så tampas […] Mer

I 13 år har 26-åriga Molly Sandén varit en del av popscenen i Sverige. Från ett Melodifestivalen-sound till texttung pop på svenska, är hon idag en artist som får många – framförallt unga kvinnor – att känna ”det handlar om mig”. För trots att Molly Sandén är allt annat än en vanlig Svensson, så tampas hon med sådant som alla vi vanliga dödliga också gör. Hjärtesorg, att känna sig lost och inte veta vem man är, är några av känslorna som återkommer på nya skivan som släpps 29 maj. Men den handlar också att hitta sig själv, blicka framåt och våga släppa kontrollen. När jag ber Molly beskriva skivan med tre ord svarar hon:

– Svag och stark.

Arbetet med de nya låtarna påbörjades direkt efter att hon släppte skivan Större förra våren. Större resulterade i en rad nomineringar på P3 Guld och Grammisgalan, och Molly blev också den mest streamade svenska artisten på Spotify med över 70 miljoner spelningar. I ett år har hon jobbat med den nya skivan, och parallellt med det har mycket hänt i hennes liv. Molly Sandén och fästmannen Danny Saucedo gjorde efter många år tillsammans slut, och uppbrottet verkade angå alla, de var ju ett offentligt och älskat par.

– Jag vet inte om det är svårare att göra slut när man båda är offentliga personer, men det var märkligt för mig att behöva ta hänsyn till folks slutsatser och åsikter. Alla la sig i och det var som att det filtret av finkänslighet människor annars har vart borta, säger Molly och fortsätter:

– Danny är känd, och är folk väldigt intresserade och vill veta allt, och det är svårt att behöva återuppleva allt som hände hela tiden.

Uppbrottet har varit en stor del av Mollys senaste år, och har därför självklart en plats i texterna på nya skivan också. Men det är inte en break up-skiva, i alla fall inte bara.

– Den handlar om att göra slut i de relationer man inte längre vill vara i, men också att göra slut med den person man själv varit men vuxit ifrån. Den handlar inte om honom, utan om mig och min resa. Det är en vem är jag-skiva, snarare.

Molly Sandén: ”Jag har inte vågat visa mitt sanna jag”

I halva sitt liv har Molly gjort musik och varit en del av offentligheten, vilket gjort att hon ibland har tagit mer hänsyn till andra än hon egentligen velat, och försökt vara någon hon inte är för att bli mer omtyckt. Men nu är det slut med det. Sedan Molly började skriva på svenska har hon varit mer ärlig, öppen och rå – och på nya skivan tar hon ytterligare ett steg.

– Den här plattan är en ”fortsättning följer”, där jag försöker förstå vem jag vill vara, och på så sätt skiljer den sig från all min tidigare musik. Jag har tagit till en persona som inte alltid stämt överens med den jag har varit privat, och jag har inte heller vågat visa mitt sanna jag. Men nu gör jag det.

Det är inte bara i texterna och öppenheten som skivan skiljer sig från tidigare musik som Molly har släppt. Melodierna, instrumenten och produktionen är också annorlunda. Det är mer synth, mer disco, mer klubb. Det är lite mer vågat och experimentellt, i en låt får vi höra delar av ett riktigt telefonsamtal som Molly hade med en kompis.

– Jag var i Costa Rica och och satt vid min lilla studio-set-up när min kompis ringde, och jag tryckte på record. Jag kände mig som en skurk, och tänkte att det här får man nog inte göra. Men jag ville inte heller berätta för henne att jag spelade in, för då skulle hon börja tänka mer på vad hon sa.

När de la på hade Molly inte en tanke på att använda samtalet i musiken, men så blev det.

– Min kompis blev chockad när jag berättade, men sa ”ja, självklart” när jag frågade om jag fick använda samtalet i min musik, säger Molly.

Molly Sandén: ”Jag måste våga vara ensam”

Om du nu måste veta så mår jag ganska bra / För jag har slutat leta / Vet vad jag vill ha / Jag beställer drinkar för en / Jag vill bara dansa och gå hem / Låt mig bara vara ikväll, sjunger Molly på nya låten ”Den som e den”. Den handlar om att festa själv, ett uttryck som betyder just att faktiskt festa själv – men också om att vara trygg med att ha sig själv som enda sällskap.

– För mig handlar att festa själv att våga vara ensam och att släppa på kontrollen, att gå någonstans där jag känner mig trygg och säkert känner någon, men inte att behöva ha någon vid min sida för att gå ut och ta en drink.

Att vara trygg i sin ensamhet är något Molly har jobbat på, och nu börjar se resultatet av. Men det har inte varit enkelt.

– Innan kunde jag knappt ta en kaffe själv, eller käka en lunch ensam mellan två möten. Att bli trygg i det är otroligt viktigt för mig, att våga vara själv.

”Det bästa har kanske inte hänt än”

Molly Sandén har vuxit upp i musikbranchen och offentligheten, men kanske är det först nu hon faktiskt har blivit vuxen. Med ett break up i bagaget, en tro på att hon faktiskt duger som hon är och en vilja att bli modigare, är hon som alla andra som gått igenom svåra saker och kommit ut på andra sidan. Men en sak skiljer henne från mängden: hennes talang för att sätta ord på det vi alla känner.

Ska vi våga tänka tanken: det bästa kanske inte hänt än? sjunger Molly på låten med samma titel på nya skivan, och det är tydligt att hon nu vågar tänka tanken – och vill att du också ska göra det.

Om Molly Sandén:

 • Ålder: 26 år, fyller 27 i juni 2019
 • Bor: i Stockholm
 • Gör: artist
 • Aktuell med: ny skiva som släpps 29 maj och sommarturné
 • Instagram: M0llys

Turnédatum sommaren 2019:

  null
 • 31 maj               Brännbollsyran, Umeå
 • 4 juni                  Stadsparken, Skellefteå
 • 27 juni               Västerås Cityfestival, Västerås
 • 28 juni               Lollapalooza, Stockholm
 • 29 juni               Torsjö Live, Torsjö
 • 4 juli                   Sommartorsdagarna, Borås
 • 5 juli                   Sensommar, Sundsvall
 • 6 juli                   Summer On Festival, Båstad
 • 7 juli                   Furuviksparken, Furuvik
 • 25 juli                 Kitteltältet, Piteå
 • 1 aug                  Arvika Hamnfest, Arvika
 • 9 aug                  Kalmar Stadsfest, Kalmar
 • 23 aug                Liseberg, Göteborg
 • 31 aug                Eksjö Stadsfest, Eksjö

Fler datum tillkommer.