in

Modellen Emily Ratajkowski: ”Klart man kan vara sexig – och feminist!”

emily ratajkowski feminism

I en ny intervju med magasinet Glamour sätter modellen Emily Ratajkowski fingret på den sexism, dubbelmoral och det tröttsamma dömande som kvinnor får utstå varenda dag. Att vara en feminist som omfamnar sin sexualitet och visar upp sin kropp är något Emily fått utstå mycket hat för – och nu säger hon ifrån. Mer

Emily är modell, aktivist och feminist men blir sällan lyft för annat än sitt utseende – något många kvinnor tyvärr kan känna igen sig i. Hon slog igenom i Robin Thickes musikvideo till ”Blurred lines” som fick mycket kritik för att vara sexistisk då Emily dansade topless. Sedan dess har Emily synts i filmer som ”Gone Girl”, på otaliga omslag samt på catwalken som modell för bland annat modehuset Miu Miu. Hon förespråkar även feminism och politisk aktivism.

En riktig powerwoman med andra ord, som även ställer upp för andra kvinnors rätt över sina egna kroppar. Emily backade exempelvis vännen Kim Kardashian, som fick enorm kritik för en nakenbild hon lagt upp på Instagram, genom att de två la upp en bild ihop – med budskapet att kvinnor är fria att visa upp sina kroppar hur de vill, utan att bli dömda för det.

Läs även: ”Feminists take no shit!” – shoppa Efva Attlings coola t-shirts

I en intervju med Glamour uttalar sig Emily om den dubbelmoral, sexism och de höga förväntningar kvinnor får utstå. Som en ung kvinna i Hollywood, som omfamnar sin sexualitet och samtidigt uttalar sig om politik, har hon blivit kallad för bland annat ”attentionseeking whore”. Här är några av hennes briljanta citat från intervjun:

“Samhället säger till kvinnor att vi inte kan vara, låt säga, sexiga, ha självförtroende och åsikter om politik. Det skulle ge oss för mycket makt (…) Istället måste vi försvara våra syften vilket får oss att ifrågasätta dem, medan män gör hur de vill”

“Sanningen är att båda könen vill ha uppmärksamhet. Ändå ser vi en mans behov av uppmärksamhet som en naturlig instinkt medan kvinnor stämplas som narcissistiska när de söker uppmärksamhet”

“Ofta är det män som upprätthåller dessa sexistiska gärningar, men kvinnor trycker ned varandra också: tänk på hur många gånger du hört en kvinna säga ’hon gör det bara för uppmärksamhet'”

Vi håller så med Emily om detta! Dömandet och dubbelmoralen måste få ett slut. Feminism åt alla!