in

Maxida Märak: ”Från en dag till en annan la min kropp bara av”

maxida märak artist skiva musik
Foto: Beata Cervin

Maxida Märak tog den svenska musikscenen med storm. Nu är hon tillbaka med en ny EP, och den är fylld av omvärldsanalys och, som alltid, en stor dos Sápmi. Mer

Hon har inte varit i offentligheten länge, men är trots det ett välkänt ansikte för många. Maxida Märak är naturkraften som tog svenska musikscenen med storm. Hon jojkar, rappar och skådespelar – och oavsett vad hon tar sig för har hennes samiska kultur en särskilt viktig roll. Den 26 april släpper hon en ny EP, och den här gången handlar låtarna lite mindre om henne själv – och lite mer om världen vi lever i.

– Låtarna på EPn är en slags sammanställning av hur jag ser på nutid, samtid och framtid. Jag hoppas att folk ska bli pepp när de lyssnar, och känna att det finns en djup i musiken, säger Maxida.

Till skillnad från många andra artister slängdes Maxida in i kändisskapet direkt. Hon började syssla med musik ganska sent, och hon hamnade i rampljuset direkt.

– Allt jag har gjort när det gäller musiken har skett i det öppna. Så allt jag gjort och släppt tidigare har behövt vara personligt. Det har visat vem jag är, vad jag står för, vilka värderingar jag har.

Men nu känner hon att hon har gjort alla låtar hon ”måste” göra för att säkerställa att alla vet vem hon är.

– Nu har jag ett andrum, och kan ha ett bredare perspektiv. Allt måste inte handla om mig längre, jag kan reflektera mer kring omvärlden istället.

EPn är ett smakprov på hur Maxida Märaks debutskiva, som släpps i höst, kommer låta. Den kommer handla om den globala, men samtidigt trånga värld vi lever i idag.

– Skivan handlar om den känslan som vi många har nu: ”Vad fan händer nu?” Jag tror att vi lever i en unik tid, där allt går så snabbt att vi inte riktigt hinner med. Det känns som att det är panik i hela världen.

Maxida Märak om näthatet: ”Fick kritik för att jag var sjuk”

Maxida Märak har själv känt av den stress och press som hon tror att många idag känner, bland annat i sociala medier och kraven det ställer på oss att ständigt vara tillgängliga och uppkopplade. Hon har också fått utstå en hel del kritik och hat från personer som inte håller med henne politiskt, eller som bara vill vara elaka.

– Det är så stor skillnad på kritik och kritik. Att få kritik för mina politiska åsikter och värderingar kan jag rusta mig mig. Om en kvinnohatare kallar mig hora och fitta så får inte det mig att må dåligt, jag tänker bara att han är ett stolpskott.

Men andra typer av kommentarer är inte lika enkla att värja sig mot, menar Maxida. Och det fick hon erfara för 1,5 år sedan när hon gick in i väggen och totalt kraschade.

– Från en dag till en annan la min kropp bara av. Jag gick ner massor i vikt och fick konstiga utslag och allergier, det var ett trauma.

– Då fick jag kritik för att jag var sjuk. Folk skrev att jag såg hemsk ut och att de skulle avfölja mig för att jag hade blivit för smal. Hur rustar man sig mot sånt?

maxida marak musik skiva same sapmi kultur

Maxida Märak: ”Det finns en stark samisk rörelse”

Maxida Märak föddes i Stockholm, men bodde under sin uppväxt i perioder också i Jokkmokk. Idag är hon 30 år gammal och har till och från bott på båda ställena. Maxida kallar sig själv nomad, hon blir rastlös efter tag oavsett var hon bor.

– Det sitter i mig att ständigt vilja flytta på mig. Idag bor jag i ett hus i Jokkmokk, men jag är ofta i Stockholm och jobbar, och det passar mig bra. Jag hade aldrig velat bo här på heltid, men det är viktigt för mig och mitt barns pappa att hon ska gå i sameskola.

Maxida gillar inte småstadsklimatet i Jokkmokk, att alla vet allt om alla – eller tror sig veta allt om alla. Men när hon inte bor där saknar hon naturen, renarna och fjället. Att vara same är en viktig del av hennes identitet, något vi fick se när dokumentären om henne och hennes syskon Timmie (då Mimie) Sápmi Sisters sändes i SVT hösten 2015.

Hur har samer det idag?

– På ett sätt har det blivit mycket bättre. Det startades en ny våg i samband med att Sápmi sister kom. Det blev ett startskott, vi var de enda som öppnade käften på det sättet då. Idag är det jättestor skillnad på vad man törs och inte törs säga eller göra i Sápmi. Det finns en stark samisk rörelse.

– Men det är inte så att jag eller någon annan kan ta credden. Precis som i den feministiska rörelsen så har det varit hundratals år av folk som slitet ihjäl sig för att vi ska kunna göra det vi gör idag.

Men klimatet oroar Maxida. För samerna innebär temperaturskillnaderna att renskötsel och annan näringsverksamhet påverkas enormt.

– Det som går emot oss är klimatet, och att vi omges av en hel värld som är uppbyggd av och för pengar. Alla vill ha snabba pengar, och vårt urfolk är sällsynt i det att pengar inte är det vi värdesätter.

Det är en av anledningarna till att hennes kommande skiva kommer ta upp frågor som rör klimatet – och allt annat som på global och nationell nivå påverkar oss människor.

Om Maxida Märak:

 • Gör: musiker och skådespelare
 • Ålder: 30 år
 • Känd för: Sápmi sisters, Midnattssol och sin musik
 • Aktuell med: Ny EP och turné. I höst kommer Maxida Märaks debutskiva.
 • Turnédatum:
  19 april – Växjö / Kafé De Luxe
  26 april – Stockholm / Debaser
  27 april – Falun / Magasinet
  3 maj – Norrköping / Arbis
  17 maj – Göteborg / Pustervik
  18 maj – Lund / Mejeriet