in

MARTIN SVENSSON: Jag skäms inte över någonting

martin
MARTIN SVENSSON: Jag skäms inte över någonting

För ett par år sedan var Martin Svensson namnet på allas läppar – låtar som ”(Du är så) yeah yeah wow wow” blev hits. Sen drog han sig tillbaka men är nu tillbaka med sin debutroman  ”Hej! Mitt namn var Elton Persson” som handlar om en popstjärnas uppgång och även fall. Misstänkt likt Martins egna […] Mer

För ett par år sedan var Martin Svensson namnet på allas läppar – låtar som ”(Du är så) yeah yeah wow wow” blev hits. Sen drog han sig tillbaka men är nu tillbaka med sin debutroman
 ”Hej! Mitt namn var Elton Persson” som handlar om en popstjärnas uppgång och även fall.
Misstänkt likt Martins egna liv…Dessutom avhandlas äktenskapet mellan Martin och Dilba, något som fått kvällspressen att vässa sina pennor och Dilba att slita sitt hår.
Men Martin själv är lugn som en filbunke när Veckorevyn.com ringer upp honom och luskar i all uppståndelse.


Hej Martin! Vad var svårast under arbetet med boken?

–Det var att välja bort saker som var tagna från verkligheten men som inte platsade i historien.

Är du verkligen så elak mot din ex-fru Dilba i boken som hon verkar tro?
–Nej, verkligen inte. Personer kommer att känna igen sig men det är en del av berättelsen. Det har aldrig varit min mening att såra någon.

Huvudpersonen är väldigt destruktiv. Är du också det? Alla trodde ju att du var värsta svärmorsdrömmen…
–Inte riktigt destruktiv men huvudpersonen i boken föraktar verkligen sig själv. För min del var det mer en hel del supande på alla möjliga vis…

Är den här boken bara ett sätt att få publicitet så som Dilba påstår?
–Nej, folk är kanske inte ens intresserade. Jag har valt att hålla mig borta från publicitet under cirka fem år men nu kände jag bara ett så stort sug att skriva – ett sug som jag inte ens känt med låtskrivandet förut.

Har du lagt popkarriären på hyllan nu?

–Nej, men jag gör hellre böcker än musik. Jag har trott att jag var för rastlös förut men nu har jag redan börjat på nästa bok och jag är en känslig person som inte brukar skynda fram så här.

Nu är du ju lite mer rock i ditt band Nina Rochelle. Skäms du över att du var med i Melodifestivalen?

–Jag skäms inte över nånting. Bara för att man blir omtyckt för en låt är det väldigt lätt att fortsätta på det spåret och det gjorde jag…

Låten ”Fiskar som viskar” utnämdes till Sveriges sämsta låttext i Sveriges Radio P3. Skriver du böcker på samma sätt som låtar?
–Haha, nej. Det skulle väl inte bli en så bra roman? ”Fiskar som viskar” var kanske inget mästerverk men jag tyckte den var rolig då, minns jag.

På tal om rolig…Dilba sa nyligen ”Martin Svensson är en ganska tråkig person, så jag hoppas att hans bok är bättre”, hur känns det att höra det?
–Det låter som en person som handlar i affekt. Det är en sån pajkastning som jag inte tänker ge mig in i. Men jag blir inte sårad.

Blir du ledsen när Dilba hotar med rättsliga åtgärder om hon känner sig kränkt?
–Jag tycker att det är tråkigt. Jag går inte och pillar i andra människors låtar. Men jag har full förståelse för om någon skulle bli ledsen men att hålla på att gapa om stämning…Nä.

Varför heter huvudpersonen i boken Elton? Vad är det för fel på Martin?
Elton Persson är både komiskt och tragiskt tycker jag, precis som bokens huvudperson.