in

Mando Diao: Det är lättare när man är arg

mando
Mando Diao: Det är lättare när man är arg

Veckorevyn.com har tagit en pratstund med Mando Diaos karismatiske sångare Gustaf Norén om vad som är sexigt just nu, svenskarnas dåliga smak och Kent. Mer

Ni har sagt att ni låter bäst när ni är förbannade?
–I sommar har det varit väldigt konstigt för vi har stått och skämts på scen för att vi har tyckt att vi har varit så dåliga – medan både fans och kritiker har rosat oss. Det är lättare att sjunga pop när man är arg.

Ni låter väldigt självkritiska?
–Vi är väldigt självkritiska men vi har väldigt höga tankar om oss. Jag tror att det är vår styrka. Vi nöjer oss aldrig.

Kommer era hardcore-fans bli besvikna nu när kör stråkar och akustiskt på nya skivan?
–På varje skiva har nog alla artister en önskan om att göra fansen besvikna och leda in dom på nya spår. Men jag har aldrig varit så besviken som när Oasis bara körde på samma grej hela tiden. Man har ett förhållande som man måste förändra, annars dör det.

Hur har biten med barn, fru och familj påverkat er som band?
–Jag måste ha jättemycket känslor för att skriva bra – antingen hata eller älska. De flesta av mina hjältar fick barn i min ålder – Dylan, Cornelis och Lennon. Det kan ha nåt med det att göra för det var inte planerat. Jag är lite slarvig av mig och barn var det bästa slarvet jag har gjort.

Kent har precis gjort en mobil med Sony Ericsson. Kan ni tänka er något liknande eller är det sellout?
-Haha, tänk om det är hundra miljoner de får? Det är egentligen taskigt att sticka massa pengar under artisters näsor för det förstör faktiskt. Konsten blir lidande, men vi skulle kanske kunna ha gjort det på ett annat sätt. Vi kan ge låtar till reklam om det känns rätt, men vissa låtar som ”You can’t steal my love” är för personliga.

I nya videon är ni inte med själva utan den är tecknad. Kommer alla som tycker att ni är råheta bli besvikna nu?
–Just i den videon ja. Men det blir en större erotisk laddning ju mindre man ser av oss…

Ni kör ju en väldigt snygg, enhetlig stil. Men skulle ni kunna köra supermatchat a’la Hives eller blir det overkill?
–På scen så kör vi svart, du får ha klänning på dig om du vill bara det är svart. Fokuserar man för mycket på kläderna så hamnar musiken i i skymundan. Men vissa band tjänar tydligens på att ta fokus från musiken…

Så lite om era höstfavoriter. Grymmaste sajten just nu?
–www.free6.com, nä haha. Myspace och Wikipedia. På Wikipedia kollar jag upp vilka Dr. Dre– producerade låtar det finns på 50-cent plattan och sen lyssnar jag på Myspace.

Youtube-klipp?
–Allt med Sacha Baron Cohen, och så klart ”The no–no song” med Ringo Starr som är en moralpredikan om att inte dra kola eller dricka whiskey.  Jag vet inte om den är på riktigt eller inte, jag tror det. Han släppte den 1976 under hans värsta alkis och knarkperiod.

Look?
–Jag kommer att vara bohem i höst och ta det plagg som ligger framme. Jag håller på att gå in i någon slags proggperiod känner jag.

Håll i dig, för här kommer en sjukt fräck läsarfråga:

”Jag vill veta vad de tror om att de är så stora i Tyskland (större än Beatles) men så impopulära i Sverige. Jag tror det är för att tyskar har så dålig smak.”
–Haha! Jag tror att svenskarna har lika dålig smak för nu har vi kommit ikapp här hemma. Men tyskarna har fruktansvärd smak. Ibland när man lyssnar på svenska band som man tycker är bra, så kan jag komma på att det egentligen bara är ett svenskt Die Toten Hosen. Svensk musik är dålig för tyskar och engelsmän, men Mando Diao gör internationell musik.

Ok, tack och lycka till!
–Tack själv.