in

Man döms för sexuellt övergepp på Taylor Swift – nu donerar hon pengar för att hjälpa andra

taylor swift rattegang

En lång rättsprocess har nått sitt slut – nu ska världsstjärnan Taylor Swift använda sin plattform för att hjälpa andra som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Mer

2013 blev Taylor Swift utsatt för ett sexuellt övergrepp under ett fanmöte i Denver. Det har nu en amerikansk domstol slagit fast. Det var under en fanträff som radioprataren David Mueller tog sin hand innanför Swifts kjol och klämde henne på rumpan.

Taylor Swift bestämde i samråd med sin mamma att där och då inte anmäla mannen, av rädsla för att det skulle bli för jobbigt för Swift. Däremot fick de Mueller sparkad från sitt jobb. När han senare anmälde Swift för förtal och ville ha skadestånd för att ha fått sparken ångrade sig Swift och anmälde honom.

LÄS OCKSÅ: Alla snackar om Taylor Swifts anmälan om sexuellt övergrepp – men vad har egentligen hänt?

”Min förhoppning är att hjälpa dem vars röster också borde höras”

Nu, två år efter anmälan, får Taylor Swift rätt. Ett enig domstol menar att Mueller utsatte henne för ett sexuellt övergrepp och döms till att betala en dollar. En dollar var den symboliska summa Swift krävde för att visa att ställa Mueller inför rätta inte handlar om pengar, utan att visa att sexuella övergrepp inte ska accepteras.

Under rättegången sa hon bland annat:

– Jag tänker inte tillåta din klient att få mig att känna att det som hänt på något sätt är mitt fel, för det är det inte.

I samband med den fällande domen skickade Taylor Swift ut ett pressmeddelande där hon tackar domaren och juryn, lovar att skänka pengar till organisationer som hjälper personer som utsatts för sexuella övergrepp och påtalar vilket privilegium hon själv har som kunnat driva rättsprocessen. Hon skriver:

Jag vill tacka domare William J. Martinez och juryn för deras noggranna övervägande, mina advokater Doug Baldridge, Danielle Foley, Jay Schaudies och Katie Wright för att ni har kämpat för mig och alla som känner sig tystade av sexuella övergrepp, och framförallt de som gav mig stöd under denna fyra år långa prövning och två år långa rättsprocess.

Jag vet att jag har ett privilegium som jag får fördelar av i livet, i samhället och i det att jag kan axla den enorma kostnad det är att försvara mig i en rättegång som denna. Min förhoppning är att hjälpa dem vars röster också borde höras. Därför kommer jag inom den närmaste framtiden att göra donationer till flertalet organisationer som hjälper offer för sexuella övergrepp att försvara sig.

Exakt hur mycket pengar Swift ska skänka är okänt.

[adSpace placement=”auto”]

Tack Taylor Swift för att du står upp och visar att sexuella övergrepp under inga omständigheter ska accepteras och det aldrig är den utsattes fel!
c101623eed228abdfe08a60d389269ad

Artikelbild: Wikipedia Commons, Flickr: Russavia

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:


Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Nr5_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss