in

Majblommans svar efter rasistattacken: uppmanar barn som utsätts att polisanmäla

majblommanbild
Bildkälla: Privat, Majblomman pressbild /TT

Murhaf, 11 år, har sålt majblommor för över en miljon kronor. Han är asylsökande och har bott i Sverige i hela sitt liv och fick utstå rasistiska kommentarer på sociala medier i samband med att han uppmärksammades för sitt viktiga arbete. Mer

Över en miljon kronor – det är så mycket som Murhaf, 11 år, i skrivande stund har sålt majblommor för. 11-åringen har fått stor uppmärksamhet i sociala medier där han hyllas för sin insats. Men minst lika stor uppmärksamhet har några rasistiska kommentarer i sociala medier fått. Kommentarerna är skrivna av kvinnor som är medlemmar i Sverigedemokraterna. 

– Vi har också sett det grova övertrampet mot honom, som är oerhört rasistiskt och vedervärdigt. Majblomman är en del av Sverige och alla barn är välkomna till Majblomman, säger generalsekreterare Åse Hennell till VeckoRevyn. 

Ase
Åse Hennell, generalsekreterare Majblomman. Bildkälla: Pressbild Majblomman / TT

Hon berättar att deras system reagerade på att Murhaf hade sålt så bra. 

– Vi är jätteglada över att så många vill köpa majblommor av Murhaf, eftersom att det hjälper både honom, hans klass men också alla de barn som behöver ekonomiskt stöd i Sverige. 

Behovet av ekonomiskt stöd för barn i Sverige har ökat sedan inflationen började, och många barn behöver pengar till skor, kläder och fritidsaktiviteter. Det är några av sakerna som Majblomman kan hjälpa till med. 

Murhaf är asylsökande och har bott i Sverige hela sitt liv. Hans asylsamordnare Leila Orahman berättar att under måndagen, när Murhaf skulle kolla hur mycket han sålt för var han uppe i 800 000 kronor, men att sidan kraschade och att beloppet förmodligen är ännu högre nu. 

– Det är helt underbart att så många har ställt sig bakom Murhaf. Jag måste belysa att 99 procent av allting nu är kärlek och det känns jättebra. Det ger en hopp om att det fortfarande finns solidaritet i Sverige.

Leila
Leila Orahman. Bildkälla: Privat

Hon berättar att hon aldrig har varit med om att något har fått så stor spridning, och att hon är tacksam för att det hjälper till att belysa hur barn kan bli utsatta för rasism.

– Vi är också tacksamma för att det är så många som ifrågasätter hur Murhaf, som är nästan 12 år och född i Sverige och aldrig befunnit sig utanför Sveriges gränser, fortfarande är asylsökande och inte har fått ett personnummer, säger Leila till VeckoRevyn. 

Majblomman har ingen information om att fler barn blivit utsatta för rasism på sociala medier i samband med försäljning av majblommor, men menar att det inte är säkert att de nås av den typen av uppgifter om det skulle hända. De uppmanar alla barn att polisanmäla om de blir utsatta för rasism. Man är också välkommen att kontakta Majblommans lokalföreningar om man blivit utsatt för kränkningar eller ett brott. 

Murhaf
Muraf. Bildkälla: Privat.

Som svar på rasismen i sociala medier skriver Sverigedemokraterna att det är ett fullkomligt oacceptabelt beteende och att deras medlemsutskott är informerade om händelsen, skriver Expressen.