in

Här är 5 klassiska aprilskämt som det pratas om varje år

bästa aprilskämten

April, april din dumma sill. Varje år överöses vi av dåliga, dumma skämt som ingen ens drar på mungiporna åt. Men det finns vissa klassiker som faktiskt är bra på riktigt, här är fem av dem! Mer

Idag är det första april. Det är dagen på året då det plötsligt är helt socialt acceptabelt att luras hur mycket som helst. Det gäller inte bara dig och mig – även de stora nyhetsmedierna och företagen tar tillfället i akt och luras mer än gärna (eller ska vi kalla det ”fake news”?).

Med anledning av den senaste tidens upptrappning i diskussionen om just falska nyheter har faktiskt flera nyhetsredaktioner meddelat att det inte blir något aprilskämtande i år.

– I dessa tider är det så väldigt lätt att få snabb spridning på direkta felaktigheter och dumheter. Jag vill inte sätta mig i samma båt som de som pysslar med fejkade nyheter, säger Magnus Karlsson, chefredaktör på Smålandsposten, till Aftonbladet.

Traditionen med att luras den första april kan härledas ända till mitten på 1600-talet, men det är fortfarande osäkert varifrån det kommer från början. Ett som är säkert är att det inte bara är vi i Sverige som håller på med det. Det sker i stora delar av världen och även den klassiska ramsan ”april, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill” kan hittas i bland annat tyska språket: ”April, April, och dann dich narren wie ich will”.

En del aprilskämt fladdrar bara förbi i flödet och sätter inte så värst stora avtryck samtidigt som det finns de skämt som skrivs in i historieböckerna och talas om varje år.

Vi på Veckorevyn tog en sökrunda och hittade några riktigt roliga aprilskämt som blev succéer.

 1. Nylonstrumpa skulle ge färg-tv redan år 1962


  Hela Sverige lurades att om du trädde en finmaskig nylonstrumpa över din tv så skulle den plötsligt visa färger. Personen som ljög Svenska folket rakt upp i ansiktet var radioprofilen Kjell Stensson som var känd för att vara sakkunnig och pålitlig i andra sammanhang. Skämtet utsågs på senare år till världens tredje bästa aprilskämt.

 2. Kommunhuset skulle få direktleverans av öl

  Skärmavbild 2017-03-31 kl. 13.18.09
  Den första april 2016 skrev tidningen Norran att Skellefteå kommun skulle få helt egna ölledningar från stadens bryggeri.

 3. Blev fyrbarnspappa efter vild utekväll

  Skärmavbild 2017-03-31 kl. 13.31.47
  År 2010 var det Västerbottens-kuriren som tog hem priset med ett skämt som det fortfarande talas om varje år. På tidningens sida med nyfödda bebisar fanns totalt fyra bilder på en ”pappa” och hans ”fyra nyfödda barn” med olika ”mammor”. I en spalt till vänster talade pappan ut om hur det hela hände.

 4. Spaghetti som växer på träd


  När den brittiska tv-kanalen skulle hitta på ett aprilskämt år 1957 blev det succé. De berättade att man hade fått en riktigt stor skörd av Spaghetti eftersom vintern tydligen hade varit så mild. I inslaget visade man bilder på Schweiziska bönder som plockade spaghetti som växte på träd.

 5. Burger King lanserade nytt för de vänsterhänta

  Foto: hoaxes.com
  Foto: hoaxes.com

  År 1998 lanserade hamburgerkedjan en hamburgare som var designad för dig som är vänsterhänt. Den hade samma ingredienser men var vriden 180 grader för att kunna hanteras bättre för USA:s på den tiden 32 miljoner vänsterhänta.