in

Zara Larsson: ”Jag hatar män i grupp. Män som i grupp förtrycker och hotar.”

zara larsson

”Högst upp på deras önskelista vill dom helst att någon ska våldta mig, misshandla mig och oftast till och med mörda mig.” Här är Zara Larssons brandtal om nättrollen efter Bråvalla-kritiken.

Mer

[adSpace]
Vi tar det från början:

I en intervju med DN inför årets Bråvallafestival fick Zara Larsson veta att hon var den artist på festivalen som hade flest lyssningar på Spotify.

Zara Larsson blev överraskad, eftersom hon inte märkt av den populariteten i marknadsföringen av henne inför festivalen.

– Helt ärligt är jag rätt besviken. Är jag ens med på Bråvalla, det känns inte så? Jag har sett flera festivalaffischer och jag står inte med på någon. De gick ut med mitt namn rätt sent, även om jag har varit bokad länge. Dessutom ska jag spela tidigt på eftermiddagen, som såklart inte är lika coolt som att spela senare. Det är konstigt, det matchar inte riktigt? säger hon i intervjun.

När tidningen Expressen återgav DN:s intervju tyckte Zara Larsson att tidningen lagt ord i hennes mun.

zara larsson expressen

 

Debatten tog fart, vilket i sin tur ledde till att Zara Larsson (i vanlig ordning) fick motta enorma mängder hat och hot.

Förutom diverse nättroll gav sig 47-åriga artisten Mats Söderlund, som hade en hit för elva år sedan under artistnamnet Günther, in i debatten och kallade henne fjortis. 30-åriga radioprataren Sebastian ”Sheriffen” Larsson ville ge 17-åriga Zara Larsson en lavett.

[adSpace]

Vi på Veckorevyn.com publicerade också en krönika om att så många provoceras av Zara Larsson.

Nu delar 17-åringen med sig av några av inläggen hon fått och säger samtidigt ifrån på Instagram.
test

”Jag är trött. Jag är verkligen så obeskrivligt trött på att folk ska skoja till det på min bekostnad. Framför allt vuxna män. Det är folk som inte lyssnar på mig, utan som läser något i tidningen som jag egentligen inte har sagt,”  börjar Zara Larsson sitt inlägg.

”Högst upp på deras önskelista vill dom helst att någon ska våldta mig, misshandla mig och oftast till och med mörda mig. I kommentarsfälten skrattar kompisarna och håller med.

Detta sker alltså VARJE DAG. Jag blockar minst 10 personer som skriver grova hot, till eller om mig, varje dag. Det blir alltså minst 3650 personer om året. Dom flesta är som sagt vuxna män.

Det värsta dom vet är nämligen när unga tjejer tar plats, och ännu värre är det när någon pekar ut problem i samhället, problem som i 9 fall av 10 beror på män. Det slutar även i 9 fall av 10 med att det inte ens pratas om våldtäkterna eller kvinnomisshandeln. Det slutar med att fokuset istället flyttas till hur synd det är om männen som blir generaliserade (!!!!) och hur själviska och elaka vi kvinnor är som påstår att ALLA MÄN VÅLDTAR.

Jag älskar min pojkvän, min pappa, mina fina och omtänksamma killkompisar, mina lärare, dom manliga producenterna jag jobbar med, men jag hatar män i grupp. Män som i grupp förtrycker och hotar och som sedan skrattar åt det och åt mig. Kanske till och med skojar bort det genom att säga att ”det bara var ett skämt”.

Jag hatar män i grupp som tystar ner mig och förlöjligar mig. Jag hatar er, för ni förminskar mig varje dag. Och ni hatar mig för att jag påpekar detta (?) Jag är för fan bara en människa, och jag blir otroligt sårad och ledsen många gånger.”

… och när reaktionerna på det inlägget kom in gav artisten en lightlektion i patriarkala strukturer.
zara-larsson-2

”Men åh, att detta blir mångas svar på mitt tidigare inlägg. Låt mig berätta något jättesnabbt! Kvinnohat skadar allt. Kvinnohat utför och försvarar våldtäkter, kvinnomisshandel och sexism. Kvinnohat stödjer slutshaming och patriarkatet. Kvinnohat är folk som kommenterar vidriga saker om eller till mig. ✨✨✨✨✨✨

Manshat skadar ingen. Det skadar ingen i verkliga livet! Självklart så finns det könsnormer som motverkar jämställdheten, men just manshat gör ingen illa. Det värsta som händer är kanske att en man blir kränkt och ledsen när jag skriver på Twitter att jag inte tycker om män i grupp.

Manshat utrycker sig oftast verbalt eller i skrift. Det gör alltså ingen fysisk skada. Skulle våga påstå att det inte gör någon psykisk skada heller. .✨✨✨✨✨✨ Att skämta om våldtäkt, misshandel och mord – speciellt när det kommer till kvinnor – är inte kul. För det händer. På riktigt. Varje dag. Det är inte roligt.

[adSpace]

Att sedan skylla allt på offren är inte heller kul. Att skylla allt det hat jag får på mig bevisar hur fattiga deras analyser är. Snubbarna på bilden anser ju att det inte är så konstigt att jag får så mycket hat, för jag har ju orsakat det själv, tydligen! Undra om dom har samma mentalitet när det kommer till övergrepp och liknande…

Jag hatar er män i grupp för att ni beskyller, trycket ner och förminskar mig, tillsammans med andra tjejer. Varför hatar ni mig? För att jag belyser detta? Eller? Manshat FINNS INTE på riktigt. Kvinnohat DÖDAR. Och manshat är enbart en reaktion på kvinnohat. Killarna på bilden har alltså börjar i helt fel ände.✨✨✨✨✨✨

Dessa killar på bilden, bland många andra är definitivt offer för alla patriarkala strukturer vi har. För machokulturen. Jag som tjej är definitivt offer för den attityden. Självklart så finns det undantag. Det finns kvinnor som misshandlar sina män, som är riktiga svin och som till och med våldtar. Men det sker inte strukturellt, till skillnad från män.

Det strukturella förtrycket är impregnerat i samhället och utövas av män. Och det är faktiskt okej att mer eller mindre hata sina förtryckare. .✨✨✨✨✨ Manshat är inte lösningen på något, men det är en naturlig reaktion. Det är inte kvinnohat.”

Fortsätt så länge du orkar, Zara Larsson. Du behövs <3.

Vill du se mer sånt här? Följ Veckorevyn på Facebook så missar du inget!

mats-bax_byline