in

Vi skriver ”fitta” för att vi menar fitta – inte vagina/vulva/slida/underliv

fitta

Fitta, vagina, vulva, slida. Tror du att alla är ord för att benämna hela det kvinnliga könsorganet? Fel. Mer

Jag vet inte hur det är med er, men jag fick aldrig någon sexualkunskapsundervisning i skolan. Det kan vara att tiden inte räckte till eller att lärarna helt enkelt var för obekväma med lära ut det – vilket skulle vara hur sjukt som helst – men det är inte omöjligt.

Vad är egentligen skillnanden på en fitta och en vagina?

Om det är fler skolor i Sverige som inte har lärt ut basic sexualkunskap, om du skolkade från biologilektionerna eller om du kanske helt enkelt bara glömt av vad som lärdes ut i sexualkunskapen så tänker jag att vi kör en liten sexualundervisning om det ”kvinnliga könsorganet”. Vet du vad det heter, till exempel?

Förresten, du glömmer väl inte att hålla koll på fittan? Eller ja, livmodern snarare. Ett cellprov kan rädda liv!

Fitta

Fitta är ordet för hela det kvinnliga könsorganet. Enligt Nationalencyklopedins ordbok är ordet fitta känt åtminstone sedan ca år 1650. Låt mig också klargöra en sak: fitta är inte ett skällsord. Fitta är inte ett ”smutsigt” ord. Fitta är inte något dåligt. Det kanske används så, men det ÄR inte så. Vi på Veckorevyn kommer fortsätta skriva ordet fitta när vi pratar om hela det kvinnliga könsorganet. Vi tänker inte ersätta fitta med muffla, snippa, fiffi eller något annat ord som hittats på bara för att ordet fitta associeras med något dåligt. Det är dags att vi tar tillbaka ordet fitta.

Vagina/slida

Slida och vagina är samma sak. Vagina är det latinska ordet för slida och används ofta i medicinska termer. Slida och vagina är inte ett korrekt ord för att benämna det kvinnliga könsorganet. Slida/vagina är den inre delen av det kvinnliga könsorganet. Exempel: när en person med fitta och en person med penis har penetrerande sex är penisen i slidan.

Vulva

Vulva är en sammanfattande term för de yttre könsorganen hos en fittbärare. Dit räknas till exempel de yttre blygdläpparna, klitoris och venusberget.

Grapefruit som liknelse för en fitta
Bild: Charles / Unsplash

Snippa

Ordet snippa har lanserats som en motsvarighet till snopp för att benämna det kvinnliga könsorganet. Det är medtaget i Svenska Akademiens ordlista sedan 2006. Jag upplever att ordet snippa ofta används för att beskriva fittan av barn eller av personer som pratar med barn.

Underliv

När man pratar om en fittbärares underliv innefattar det alla yttre och inre delar av fittan. Alltså vulvan, slidan, livmodern, äggledare och äggstockar.

Så, om vi ska skriva om svampinfektioner, sex, barnafödande och annat så kan det ofta krävas ett ord (alltså ”fitta”) för att det ska bli rätt. Ofta skriver vi inte om just slidan eller de yttre delarna utan hela fittan och för det finns det bara, enligt veckorevyn.com, ett bra ord!