in

Varför blundar du när du kysser någon? Nu har vi äntligen svaret!

kissing

Har du tänkt på att man nästan alltid blundar när man kysser någon? Har du undrat varför? Keep on reading, för vi vet! Mer

Kolla här:

 

… och här:

 

… här med:

 

… japp, här också:

 

… till och med här, i den tecknade världen:

 

Mysteriet kring varför man blundar när man pussas har äntligen fått en förklaring. (Och nej, det är inte för att det är fett creepy att stirra någon i ögonen på så nära håll, även om det hade varit en rimlig förklaring.)

Psykologerna Sandra Murphy och Polly Dalton vid Londons universitet bestämde sig för att ta reda på det här kyssmysteriet genom en studie. Deltagarna i studien fick leta efter bokstäver på massa olika sätt samtidigt som en liten maskin kopplades till deras händer och skickade vibrationer till huden.

Murphy och Dalton fann att ju svårare övningarna var, alltså ju mer ögonen behövde koncentrera sig på att hitta rätt bokstäver, desto mindre kändes vibrationerna på deras händer. Deras ögon var för fokuserade på att se, därför kände de mindre.

50shades_kissing
De drog slutsatsen att det är samma sak när vi kysser någon. Om vi har ögonen öppna känns inte kyssen lika mycket. Då är våra sinnen upptagna med att titta, vilket gör att all action på läpparna och tungan känns mindre.

– Det här kan förklara varför vi blundar när vi vill fokusera uppmärksamheten på ett annat sinne, förklarar Dalton.

Och när man tänker på det här lite till känns det faktiskt ganska logiskt. Det finns ju fler härliga tillfällen där ens ögonen sluts helt automatiskt.

Till exempel när det plötsligt doftar nybakta bullar och man vill lokalisera doften, då blundar man. Eller om man vill njuta av en lugn favoritlåt, då sluter man ofta ögonen. Eller om man verkligen vill känna doften av en blomma.