in

Varför är millennials så besatta av växter?

Skärmavbild 2019 09 26 kl 13 40 23

Spela musik, småprata och lyssna till deras behov. Det är självklart växter vi pratar om. Men varför är millennials aka generation Y så intresserade av dem?
Mer

koplankar 1024x37

Ordet millennials, millennium-generationen eller generation Y som de även kallas är de som är födda runt 1982-2000. Vi har haft internet sedan vi var små och länge har mobiltelefoner och ständig uppkoppling varit självklarhet i vår vardag. Vad med är typiskt för millennials då?

”9-5 jobb är nog inget för mig – jag drar ut och reser istället, startar en reseblogg, kanske skaffar en sponsor.” Låter detta bekant? Millennials är kända för att resa mycket och följa sin passion och drivkraft istället för att styras utav pengar. Men vi ÄLSKAR också växter. De senaste åren har det skett en boom bland mängden sticklingar, budgivningar på växter på tradera och kruksamlande bland unga. Men var kommer den stora passionen för gröna blad från, egentligen?

Växter kan tacka visuellt drivna sociala medier för deras ökning i popularitet. Instagram har särskilt blivit den plattform där bladfanatiker hittar sin inspiration och får tips.

växter i vardagsrum blir allt mer populärt

Ett konto som uppdaterar sitt flöde med tips och råd till sina nästintill 13 000 följare är Växtgäris. Där får folk gästposta och dela med sig av sina bästa tips. Kontot är till för kvinnor och icke binära och grundades av Agnes Stuber, som är fotograf och har publicerat en bok om växter i hemmet. Hon har också startat Facebook-gruppen Växtgäris, som har över 10 000 medlemmar och ett gäng subgrupper.

Agnes berättar att intresset för växter kom i samband med en flytt, då hon ville fylla lägenheten med grönska men hade ingen kunskap om inomhusväxter.

– Jag startade Växtgäris på Facebook för fyra år sedan och anledningen var att jag ville lära mig mer om växter. Instagramkontot startades ett år senare i följd av att sprida växtintresset till andra kanaler, säger Agnes Stuber.

Agnes tror att trenden för växter har att göra med hur samhället ser ut idag. Det är stressigt, vi är isolerade från varandra och sitter framför skärmar hela dagen.

– Att syssla med växter, att sakta ner tempot, att arbeta med händerna. Det är rogivande. Vi blir lugnare av natur och skog, och med hjälp av inomhusväxter kan vi göra det tryggare och lugnare hemma hos oss, säger Agnes Stuber.

Växter minskar ångest.
Källa: Unsplash

Grundaren av Växtgäris menar på att denna hobby är enkel och ekonomisk, då detta intresse inte måste kosta så mycket. Kunskap byts ut bland växtintresserade personer och det kan leda till att man ger varandra stickningar.

– Människan är skapt för att vårda, men allt fler millennials väntar till senare i livet med att skaffa barn och stadga sig. De vänder sig istället till växter, säger Lily Ewing, terapeut som även råkar vara en millennial och bladfanatiker.

I en intervju med Huffington Post berättar hon hur växter kräver mindre uppmärksamhet än andra levande varelser, såsom husdjur. Samtidigt som man fortfarande kan pyssla om och vårda något. Ewing förklarar att växter kan ge en större känsla av uppfyllelse och syfte.

Växter i hemmet är nya trenden för millennials
Källa: Unsplash

Växter har positiva effekter på vår psykiska hälsa

Vi hör ofta hur den yngre generationen lider av psykisk ohälsa och hur många bland oss är stressande. Många upplever att deras intresse för växter har blivit ett sätt att hantera ångesten.

Med det är inte bara lösa spekulationer. I en studie genomförd i Norge på ett rehabcenter för hjärt- och lungpatienter, placerade man ut 28 växter i de gemensamma utrymmen. En månad senare uppgav patienterna att deras välmående var bättre jämfört med patienter som inte fick några växter.

Andra fördelar med växter i hemmet är att luften blir renare, lindrar stress då du känner ett lugn bland dina gröna vänner och tenderar till att du sover bättre.

Du kanske inte måste kalla dig själv växtgäri, men ge växtintresset en chans!