in

Nya siffror: var femte ung kvinna utsätts för sexuella trakasserier på jobbet

Nya siffror visar att det inte är ovanligt att kvinnor mellan 16 och 29 år får utstå sexuella trakasserier på jobbet. Allra mest utsatta är tjejer som jobbar i vård- och omsorgsyrken, i hotell- och restaurangbranschen och i handeln.

Mer

Nyhet! Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på senaste avsnittet och prenumerera här:

Lyssna på fler avsnitt här!

Det är fackförbundet LO som har tagit fram siffrorna tillsammans med SCB, skriver DN.

Statistiken visar att 14 procent av de unga kvinnorna i arbetaryrken har utsatts för sexuella trakasserier av kunder, gäster, brukare med fler. Ytterligare 3 procent uppger att de blivit sexuellt trakasserade av chefer eller arbetskamrater.

Bland unga kvinnor i tjänstemannayrken har 12 procent sexuellt trakasserats av kunder, gäster, brukare med fler och 6 procent av chefer eller arbetskamrater.

Joa Bergold är utredare på LO:s arbetslivsenheten. För DN berättar hon att i många fall verkar verbala och i vissa fall fysiska sexuella kränkningar ses som ett nödvändigt ont, som de anställda måste lära sig att hantera. Till exempel förväntas hotell- och restauranganställda uppskatta ”skämtsamma” uttalanden om att de ska bjuda på ”något extra”.

Vi är inte förvånade över siffrorna, vad säger ni läsare? Hur många av er har erfarenhet av detta?