in

Vad är ”Take a knee” – och varför pratar alla om det?

take a knee dragare

I helgen såg man plötsligt frasen ”Take a knee” överallt, men vad innebär den? Vi förklarar! Mer

I slutet av förra veckan bestämde sig president Donald Trump för att attackera NFL-spelare (National Football League) som ställer sig på ett knä i protest mot polisbrutalitet mot svarta under nationalsången innan de ska spela en match. I ett tal uppmanade Trump lagens ägare att sparka spelarna och ”get that son of a bitch off the field”.

Dagen efter meddelade presidenten på Twitter att NBA-mästaren (National Basketball Association) Steph Curry inte längre var välkommen att hälsa på i Vita Huset. Det är tradition att det lag som vinner NBA-ligan blir inbjudna till Vita huset. Golden State Warriors, som är det lag Curry spelar i, är de nuvarande mästarna.

Efter att spelare från NFL och NBA blev upprörda över att Trump drog tillbaka sin inbjudan till Curry, och menade att anledningen är att Curry är afroamerikan, tweetade Trump att det inte handlar om ras.

Men när det kommer till Take a knee har allt med ras att göra.

Historien om Take a Knee

I Augusti 2016 bestämde sig quarterbacken Colin Kaepernick att ställa sig på knä när nationalsången spelades innan en försäsongsmatch. Hans tysta protest var mot polisbrutaliteten mot afroamerikaner.

[adSpace placement=”auto”]

Kaepernicks protest kom i solidaritet för Black Lives Matter-rörelsen som ville ha rättvisa efter att bland annat Philando Castile och Alton Sterling båda skjutits till döds av poliser tidigare under sommaren.

– Jag kommer fortsätta stå med människor som är förtryckta. Enligt mig är det något som måste ändras. När det gjorts en tydlig ändring och jag känner att flaggan representerar det den ska representera, när det här landet representerar människor så som det ska göra, ställer jag mig upp, sa Kaepernick efter hans första protest till NFL.

Men det många inte vet är att spelarna i WNBA (Women’s National Basketball Association) var de som först protesterade mot polisbrutalitet mot afroamerikaner, skriver DN. Basketspelarna protesterade redan i juli 2016, för att demonstrera och visa sin avsky mot polisens många dödsskjutningar av afroamerikaner som aldrig fått rättsliga efterspel.

Spelare i WNBA-ligan har fortsatt protestera under året som gått. Efter att anti-nazisten Heather Heyer dödades i Charlottesville ställde sig spelarna från Washington Mystics och Los Angeles Sparks i armkrok innan en match när nationalsången spelades. I söndags valde Sparks spelare att vända tillbaka till omklädningsrummet under nationalsången. Motståndarna Minnesota Lynx stannade kvar på planen, men spelarna stod arm i arm, skriver DN.

Hundratals professionella spelare och lagledare har nu ställt sig på knä, i armkrok, räckt upp en knytnäve eller vägrat gå ut på planen under nationalsången.

Trump menar dock att spelarna som protesterar är respektlösa mot USA, landets flagga och nationalsången. Han har flera gånger nämnt att han tycker det är respektlöst mot de amerikaner som är, och har varit, med i armén som kämpar för landets och människornas frihet.

Men samtidigt stöttar många personer i armén och veteraner de idrottare som väljer att protestera under nationalsången.

[adSpace placement=”auto”]

Även andra idrottare och kändisar står upp för Take a knee.

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.