in

8 kvinnor som stått upp mot nazismen – glöm dem aldrig

kvinnor mot nazister

I helgen blev Heather Heyer dödad när hon protesterade mot nazister i USA. Glöm henne aldrig, och glöm inte alla de andra kvinnor som också stått upp för alla människors lika värde. Mer

I fredags samlades nazister och rasister i Charlottesville, Virginia. Iklädda kakibyxor, vita polotröjor och med facklor i händerna marscherade 250, mestadels vita män, under fredagskvällen längs stadens universitetsområde. De skrek: “Blood and soil!” “You will not replace us!” och “Jews will not replace us!”

Anledningen till att det var i just Charlottesville som nazisterna samlades berodde enligt dem själva på att de ville skydda en staty som var planerad att plockas ner. Statyn föreställer Robert E. Lee, en amerikansk soldat som var slavägare som på senare tid blivit en symbol för rasister och nazister.

På bilder från protesterna i Charlottesville under fredagen och lördagen ser man flera personer med hakkors på tröjorna, Ku Kux Klan-kappor och sydstatsflaggor, som av många förknippas med sydstaternas rasistiska historia i form av slaveriet och rasism mot svarta.

Under sitt fackeltåg stötte nazisterna på motstånd av främst studenter som kommit för att stå upp mot dem. Under lördagen anslöt fler människor och snart utbröt kaos.

Runt lunchtid på lördagen körde en bil in i en klunga människor som protesterade mot nazisterna. I nuläget pekar allt på att mannen som körde bilen hade för avsikt att skada och döda – vilket han också gjorde. 19 personer skadades och en person dödades. Hon hette Heather Heyer och dog 32 år gammal. Hennes sista statusuppdatering i sociala medier blev: ”Om du inte är upprörd, så är du inte uppmärksam”.

heather heyer

Heather Heyer är en av många kvinnor som genom historien har stått upp med nazisterna. Här är 7 av dem. Glöm dem aldrig.

Marianne Rubin

marianne rubin

[adSpace placement=”manual”]

Marianne Rubin deltog också i protesterna i Charlottesville, och det var inte första gången hon stått upp mot nazister. Rubin kommer ihåg att nazister kom till hennes familjs lägenhet när hon var sex år gammal.

– De marcherade in och puttade ner mig. Sedan puttade de ner min pappa och jag såg honom ligga där, sa Rubin till HuffPost.

Männen fortsatte sedan till lägenheten en trappa upp och Rubin gick och stängde och låste deras dörr. Rubin och hennes föräldrar lyckades sedan fly Tyskland i slutet av 30-talet.

Rubins skylt var direkt riktad till president Donald Trump, som hon skulle vilja säga ”Fuck you” till, för övrigt.

Lucie Myslíková

Lucie Myslíková

Under en demonstration i Tjeckien i maj möttes nazister av motstånd. Ett foto som blivit viralt från demonstrationen är det ovan. Det visar den 16-åriga scouten Lucie Myslíková som hamnat i en diskussion med en nazist. Vladimir Cicmanec, som tog fotot, sa till CNN att de pratade om konceptet av nationer, nationalstater, immigration och flyktingar.

– Hon försökte förklara för honom att nationalism inte har någon mening eftersom vi alla är människor och inte borde behandlas olika baserat på enskilda människors åsikter, säger Cicmanec.

Christine Fair

Christine Fair

Christine Fair konfronterade Richard Spencer på ett gym i Washington. Spencer är en av huvudledarna i ”alt-right”-rörelsen.

”Jag vill notera att den här mannen är en extrem fegis. När jag närmade mig honom och frågade ’är du Richard Spencer’ sa han ’nej. Det är jag inte.’ Men såklart var han det”, skrev Fair på Tumblr och fortsatte:

”Det värsta vi kan göra är att vara tysta och låtsas att bara för att han inte tar med sin fackla till gymmet, så är han bara en nazist från nio till fem.”

Efter Trumps presidentseger var Spencer värd vid en konferens där han ropade ”Hail Trump, hail our people, hail victory”, och publiken svarade med nazi-hälsningar.

Tess Asplund

Tess Asplund

Fotot där aktivisten Tess Asplund ställde sig i vägen för 300 nynazister i Borlänge spreds över hela världen förra året. Folk har hyllat henne otaliga gånger för att hon vågade stå upp mot nazisterna. Vad hon hade att säga om varför hon gjorde det? ”Jag var arg.”

[adSpace placement=”manual”]

Irena Sendler

Irena Sendler

Irena Sendler räddade 2 500 barn från Warszawas getto under andra världskriget. Hon hjälpte till att smuggla ut barn som sändes till olika katolska institutioner och kloster. Sendler gav alla barn falska identiteter, och grävde ner deras riktiga identiteter i en glasburk under ett äppelträd. 1943 blev hon påkommen av Gestapo som arresterade henne. De bröt hennes armar och ben men hon vägrade ge några namn. De dömde henne till döden men Sendler lyckades senare fly. Efter kriget grävde hon upp burken med namn och många familjer kunde då återförenas. 2007 nominerades Sendler till Nobels fredspris.

 

Marion Pritchard

marion pritchard

Marion Pritchard hjälpte till att gömma och rädda judar i Amsterdam under andra världskriget. Hon tror själv att hon hjälpte rädda ungefär 150 personer. 1944 kom tre nazister och en holländsk man till en hus där Pritchard hjälpte en judisk familj att gömma sig. Familjen gömde sig och blev inte upptäckta, men den holländska mannen kom tillbaka och såg tre av barnen i familjen. Pritchard plockade upp en pistol och sköt honom. ”Jag kunde inte komma på något annat att göra än att döda honom”, sa hon senare.

Andree de Jongh

andree de jongh

Andree de Jongh var sjuksköterska och hjälpte skadade allierade soldater när det var möjligt, det var också hon som organiserade Comet Line. Comet Line var en underjordisk tågräls mellan Belgien och Spanien, som hjälpte allierade soldater att fly. Under de Jonghs ledarskap kunde fler än 400 män föras till säkerhet. Hon tillfångatogs 1943 och torterades av Gestapo, och hon erkände till slut allt. Men då nazisterna inte trodde att en kvinna var kapabel att rädda så många män beslöt de sig för att inte avrätta henne. de Jongh sattes i koncentrationsläger och överlevde tills kriget var över.

Har du förslag på fler kvinnor som borde finnas med på listan? Mejla oss på [email protected]

Av: Fridah Johansson och Irena Pozar