in

Tröttnar du snabbt på dina kläder? Här är den vetenskapliga förklaringen

trottna pa klader
Kai Pilger / Unsplash

Känns det som att du aldrig har någonting att ta på dig trots att garderoben är full av kläder? Nu säger sig forskare veta varför. Mer

Enligt en amerikansk studie, som publicerats i Journal of Marketing Research, tröttnar vi snabbare på våra plagg om vi använder dem i flera olika sammanhang. Om vi till exempel köper ett par sneakers så blir vi snabbare less på dem om vi använder dem till såväl powerwalks, som i skolan och när vi går ut och festar. Använder vi dem däremot bara som promenadskor så kommer vi att tycka om dem längre.

– Flera olika produkter och användningsområden gav samma resultat: Ju fler användningsområden personer uppfattade att en produkt hade, desto mindre gillade de produkten, skriver forskarna Jordan Etkin (Duke University) och Aner Sela (University of Florida), i studien.

Forskarna menar helt enkelt att vi tröttnar snabbare på kläder och skor som vi tycker ”funkar till allt” och använder i flera olika situationer. Grejer som vi däremot bara använder vid specifika tillfällen gillar vi mer. Med andra ord borde vi enligt studien ”öronmärka” våra kläder i kategorier som ”utgångskläder”, ”hemmakläder”, ”jobbkläder” och så vidare.

Håller du med?