in

Trondheim förbjuder halvnaken reklam – för att minska kroppshets

objektifierandereklam
Faksimil: Independent

Den norska staden ska sluta sätta upp objektifierande reklam på offentliga platser. ”Vi ska inte hjälpa till att sprida reklam som bidrar till ökade kroppsideal”, säger Trondheims kommunalråd. Mer

Trondheim, som är Norges tredje största stad, har nu beslutat sig för att sluta hyra ut reklamutrymme för lättklädda och retuscherade bilder, rapporterar Norges motsvarighet till SVT, norska NRK.

Annonser som innehåller retuscherade bilder på modeller, och alltså förmedlar en förvrängd och falsk bild av kroppar och hur vi människor ser ut i verkligheten, ska inte längre vara tillåtna på offentliga platser. Det kan handla om platser som busskurer, reklampelare på gatan eller på stadscyklar. Förbudet ska gälla för alla typer av retuscherade reklambilder – såväl bilder på tjejer i bikinis som killar i kalsonger.

– Vi måste tänka på vilken typ av reklam som vi hjälper till att sprida. Vi vill inte delta i spridningen av reklam som bidrar till ökade kroppsideal, säger Ottar Michelsen, kommunalråd från Sosialistisk Venstreparti.

[adSpace]
Förbudet väntas införas under hösten, men exakt hur det kommer att bli är inte helt spikat än. I förslaget står nämligen att man vill förbjuda lättklädda bilder eller ”som ett minimum märka ut reklambilder där kroppsformen har retuscherats”.

Lättklädda reklambilder, som till exempel de här på Justin Bieber och Kendall Jenner, skulle kunna vara ett exempel på bilder som inte längre kommer att få visas i Trondheim – eller åtminstone – märkas ut med någon form av retuscherings-symbol.

calvinklein
Foto: Calvin Klein.

Några som välkomnar Trondheims beslut är Sveriges Kvinnolobby, som sedan 2013 driver kampanjen ”Reklamera” mot könsdiskriminerande reklam. De tycker att Sverige och andra länder bör ta efter den norska stadens initiativ.

– Det offentliga rummet tillhör alla. Kvinnor och flickor ska kunna röra sig på gatan utan att mötas av bilder som framställer kvinnor som sexualiserade objekt. Trondheim visar att det är möjligt att motverka objektifiering av kvinnor och att det ytterst är ett politiskt ansvar. Nu väntar vi ivrigt på att svenska städer ska följa efter, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

[adSpace]
Även den brittiska tidningen Independent har uppmärksammat förbudet och skriver att Collective Shout, en anti-objektifierings-rörelse, uppmanar England att följa Trondheims exempel.
– Annonsörer har haft fritt spelrum för länge, menar kampanjchefen Caitlin Roper.

Vad tycker du? Bör retuscherade, lättklädda reklambilder få visas i offentligheten – eller inte? Skulle du må bättre utan att se bikinibilder eller spelar det ingen roll? Kommentera gärna!

Översta bilden: Faksimil från Independent.