in

Det här är nya klädtrenden ”normcore” – så standard att det sticker ut

normcore puff3
Följer du trender? Är du normcore? Om svaren på de frågorna är ”nej” och ”va?” så kan du med största sannolikhet vara hetast just nu.

Följer du trender? Är du normcore? Om svaren på de frågorna är ”nej” och ”va?” så kan du med största sannolikhet bära det hetaste modet just nu.

Mer

Hipstern är död. Den nya trendiga New Yorkaren ser ut som en supervanlig genomsnittsamerikan, medvetetet klädd i mamma-pappa-mode som en statist i serien Seinfeld.

Trenden kallas ”normcore” och har blivit hett stoff på modebloggar och magasin. Brittiska The Guardian menar att modevärlden blivit galen – och så här ser det ut på nätet:

1. Seglarskor – check! Vita tubsockor – check! Manchesterbyxor – check! Normcore seglarskor och tubsockor. Källa

 

2. Turistlook – check!Normcore Källa

 

3. Strandtofflan spås bli sommarens sko. normcore 2

Källa

 

4. Truckerkeps – ute. Baseballkeps – inne. normcore

 

Normcore-garderoben blir komplett med:

5. Lösa stentvättade jeans, vita tubsockor i loafers och praktiska överdelar. Särskilt Lisa Kudrow längst till vänster är supernormcore med sina praktiska klackar.Normcore FriendsKälla

 

6. Stickad zipkofta, väst, lösa lediga jeansshorts och ”den där t-shirten jag hade i garderoben”. Praktiskt och bra – normcore!  Tjej klädd i typisk normcore med stickad zipkofta och väst.

 

7. Höga midjor, bylsiga skjortor och – än en gång – oslimmade jeans. Normcore SeinfeldKälla

 

8. Ledig trekvartsbyxa och fotriktiga sandaler, med eller utan strumpor i. Även skor från New Balance, Asics eller Merell med ordentligt stöd för hålfoten.  Normcore mode för hela familjen.

 

9. Piké under härlig myströja eller ribbstickad polo. Gärna med löst sittande chinos i beige. Normcore mode för äldre par.

 

10. Tröjor, gärna fleece, med dragkedjor. Shorts med sidfickor, praktiska skor och vita tubsockar.Normcore mode för par med chinos och höga vita strumpor.

 

11. Plocka fram den ärligt menade midjeväskan och låt accessoarer som hipster-hagelgevär och pälsmössa stå åt sidan. Hipster är inte normcore.Källa

Bilder från Thinkstock, där inget annat anges

Uttrycket ”normcore” sägs ha sitt ursprung i internetserietidningen Templar, Arizona.

Det nämns i UrbanDictionary redan den 27 mars 2009 och beskrivs där, löst översatt, som en ”ultrakonformativ” subkultur som medvetet tar till sig sådant som har bred spridning, är socialt accepterat och anses ofarligt.

Så medan hipstern strävar efter det omaka och annorlunda (typ solglasögon från en second handbutik i Reykjavik) hyllar normcore mellanmjölk, Fjällräven, Bingolotto och Gyllene tider. 

Så: Ut med det svåra, in med det enkla! Det här är normcore – känner du någon som redan är inne?