in

Tre VeckoRevyn-läsare om hur de tog steget: ”Så friade vi till våra killar!”

Så friade vi till våra killar

I år är det skottår och enligt uråldrig tradition är det då tjejer får tillåtelse att fria. Självklart tycker vi att vem som helst får fria – när som helst! Här är tre tjejer som poppade frågan. Mer

Emma, 32, friade till John:
”Vi badade nakna och jag fick feeling!”

Så friade vi till våra killar
Emma Sundh friade till sin John under ett nattligt nakenbad. Här ses de även några år senare med dottern Majken som nu också har ett syskon.

För tio år sedan träffade Emma Sundh sin man John. Och det var när de hade varit tillsammans i tre år som de första tankarna på ett frieri satte fart i Emmas huvud.
– Vi hade egentligen inte ens snackat om ett gifta oss men jag kände att det vore kul, samtidigt som jag hade svårt att se honom fria. Klart att det är jag som ska fria tänkte jag, men jag hade egentligen ingen aning om hur jag skulle göra det.

Emma började så smått att planera och kikade på ringar på stan men det slutade med att hon gick ut från butikerna kallsvettig. Hon ville inte gå ner på knä eller göra det på ett traditionellt sätt men samtidigt hade hon ingen plan. Så kom midsommar 2008 och en bra känsla infann sig.
– Just på den midsommaraftonen kände jag att nu är det helt rätt läge att fria. Vi var på landet med några kompisar, festade och lekte röda vita rosen. Jag gömde mig i ett skjul och medan jag satt där och tryckte började jag göra två ringar av tusenskönor. Precis när jag skulle springa ut kände jag att det var för töntigt så jag slängde iväg dem, jag blev jättenervös.

Frieri under naket nattdopp

Midsommaraftonen fortsatte och Emma släppte idén om att det var nu det skulle hända, tills det var dags för nattbad.
– Vi badade nakna på natten och jag fick feeling och tog upp en stor tuva gräs från strandkanten som jag snodde runt min snubbes finger och slängde ur mig ”vill du gifta dig med mig?” Han sa ”ja, det klart jag vill!”. Sedan gick vi upp till alla kompisar och berättade att vi skulle gifta oss och då blev det världens fest!
Började ni planera bröllop direkt?
– Ja, vi köpte ringar tillsammans och sedan gifte vi oss sommaren därpå. Vi hade ett bröllopskollo på Barnens ö utanför Stockholm med alla kompisar och våra familjer. Firandet höll på i tre dagar och det var riktigt lyckat.
Fick du några reaktioner på att du som tjej friade?
– Inte direkt, någon klapp på axeln och ”fan vad bra gjort”, men inte mer än så. Jag har flera tjejkompisar som har friat till sin partner. Det var kul att fria men det skulle vara kul att bli friad till också. Fast man kan ju gifta sig fler gånger tänker jag, haha.
Har du berättat för din man att du hade tänkt fria med ringar av tusenskönor?
– Ja! Det finaste är att min kompis tydligen hade hittat de ringarna och förstått att det var jag som gjort dem. Så hon gav dem till John efter midsommar och på vår bröllopsdagsmorgon gav han mig en present. Det var ett etui och där i låg ringarna, som han satt på ett halsband. Det var väldigt fint!

[adSpace placement=”auto”]

Madeleine, 28, friade till Robin:
”Ingen äger makten att fria!”

Så friade vi till våra killar
Madeleine von Schedvin friade till Robin med en eldsprutande tårta! De gifte sig i somras.

”Ja, må han leva, ja, må han leva…” Så lät det sekunderna innan Madeleine von Schedvin friade till sin kille Robin. Det var på hans 30-årsdag under en stor födelsedagsfest med släkt och vänner som Madeleine planerat att ställa den stora frågan, och det var ingen på festen som anade någonting.
– Jag hade inte berättat det för någon. När alla sjöng ”ja, må han leva” bar jag in en eldsprutande tårta som jag ställde framför honom på bordet där han satt. På tårtan stod det ”Marry me?”. Det roliga var att medan jag bar ut tårtan hann släkt och vänner se vad det stod på den så sången blev avbruten, alla tappade det, haha.
Vad sa Robin?
– Han var i chock. Men på ett bra sätt. Han tvekade inte en sekund utan sa ”ja, absolut!” Jag hade en guldring som jag gav honom och sedan var det verkligen en stor fest hela natten!

Självklart att man som tjej kan fria

Frieriet skedde i september i fjol och paret har varit tillsammans sedan 2010.
När kom du på idén att du skulle fria?
– När jag insåg att det är Robin som jag vill leva med. Det är inte så att jag alltid tänkt att jag som tjej ska fria, men när jag kände att jag ville ge allt till honom och att jag är beredd att jobba tillsammans med honom hela livet för att det ska vara vi så kändes det inte alls konstigt för mig att ta beslutet att fria. Jag tycker att det är självklart att man både som tjej och som kille kan fria. Ingen äger makten, det är ju en kärleksförklaring.
Tror du att det är mer vanligt idag att tjejer friar?
– Vi har kommit en bra bit på jämställdhetsplanet, men jag tror att det här med traditioner tar extra lång tid att ändra på. Jag har dock inte stött på någon som sagt att det är konstigt, alla har varit positiva. Den enda kommentaren som skiljt sig från mängden var att det var coolt gjort, vilket jag kan tycka är lite konstigt då det för mig är självklart att en tjej ska kunna fria.
Planerar ni bröllop?
– Ja, det blir ett sensommarbröllop nu i år. Vi vill ha en härlig och stor fest. Jag ska ha svart klänning och för gästerna gäller vit dresscode. Vi vill ha ett bröllop som symboliserar oss, de vi är,
och vi är mer rock ’n’ roll än klassisk.

Tina, 27, friade till Jacob:
”Jag var så nervös!”

Så friade vi till våra killar
Tina Romanov friade till Jacob under en strandpromenad i Spanien. De har skjutit lite på bröllopet eftersom båda pluggar.

– Jag sa orden så fort att ingen skulle förstå förutom han, säger Tina Romanov och skrattar när hon berättar om stunden då hon friade till sin Jacob som hon har varit tillsammans med i fyra år.

[adSpace placement=”auto”]

I slutet av augusti förra året var kärleksparet på resa i Spanien och Tina hade under en tid planerat att hon skulle fria till Jacob, men hon hittade inte något bra tillfälle. Hon hade många planer, men varje gång de kom närmare blev hon för nervös och la planerna på is.
Var du nervös för att han skulle säga nej?
– Nej, det var mer hela grejen jag var nervös för. Allt planerande. Jag satt hemma innan resan och googlade mycket om hur man kunde fria på olika sätt men det slutade bara med att jag stängde ner datorn och var ännu mer förvirrad och nervös.

Men så kom till slut dagen. Det var under en strandpromenad i Spanien, deras sista dag på semestern, som frågan bara slank ur Tina, utan någon förplanering alls.

Han sa ja direkt

– Jag frågade så snabbt jag bara kunde ”vill du gifta dig med mig?”. Han sa ja direkt. Och jag blev så glad att jag frågade igen ”vadå, du skämtar inte?”, haha. Både hans ögon och mun sa ja och han var lika glad som jag var, även om han nog blev en aning förvånad.
Hur kom du från början på tanken att du skulle fria?
– Jag ville att all den kärlek som fanns på insidan även skulle synas på utsidan. Det var då jag kände att jag ville förlova mig med honom. Det var ingen speciell stund utan den tanken växte fram hos mig under en tid. Jag tror att det hade tagit längre tid för oss att förlova oss om det var han som hade planerat ett frieri.
Har du fått några kommentarer för att du som tjej friade?
– De flesta har bara varit glada och gratulerat till förlovningen. De enda jag inte förklarat för att det var jag och inte Jacob som friade är min au pair-familj i USA. De skulle nog bli förvånade över att det var jag, även om jag skulle kunna säga det. Jag berättade om förlovningen och de frågade direkt när bröllopet ska vara. Även om vi kan vara traditionella i Sverige så är det annorlunda där. I USA gifter man sig inom ett år. Från USA är vi vana, bland annat genom filmer, att det är traditionella könsroller som styr hur ett förhållande ska vara. Kvinnan blir tagen med storm av mannen som senare friar. Men här har folk inte direkt höjt på ögonbrynen.
Så när blir det bröllop?
– Vi båda pluggar nu så det blir senare. Jag tycker inte att man behöver gifta sig på en gång eller att en förlovning kommer med krav om giftermål heller. Men att vara förlovad är underbart, även om det känns exakt likadant som innan. Man bråkar om samma saker och jag diskar inte min gröttallrik annorlunda nu direkt, haha.

Av: Alexandra Glahns